YLE: Olkiluoto tuumajaama ehitust ähvardab seiskumine

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto tuumajaama kolmanda reaktori ehitus
Olkiluoto tuumajaama kolmanda reaktori ehitus Foto: Liis Treimann

Soome Olkiluoto tuumajaama kolmanda reaktori ehitust ähvardab Kiirgus- ja tuumaohutusameti (STUK) nurina tõttu sulgemine.


STUKi hinnangul ei vasta maailma suurimasse tuumajaama kavandatav automaatika nõuetele, vahendas YLE.

Kiirguskaitseamet tegi tuumajaama ehitavale Prantsuse firmale Areva ülesandeks seada reaktorit juhtivad süsteemid korda.

YLE saate «Ajankohtainen kakkonen» andmetel hoiatab kiiruskaitsekeskus Arevat ehitustööde peatamisega, kui automaatikat korda ei tehta.

STUKi väitel ei vasta see tuumaenergia turvalisusele põhinõuetele ja ameti ei näe võimalust kiita heaks selle paigutamine Olkiluoto jaama.

«See tähendab, et ehitustööd peatatakse ja ekspluatatsioonile eelnevaid teste ei alustata,» seisab Arevale saadetud kirjas.

Areva kiirguskaitsekeskuselt saadud kurja kirja kommenteerida ei soovinud.

TVO lükkab tagasi jutud reaktori ehituse peatamisest, vahendas Kauppalehti. Küll aga tunnistab firma, et automaatikasüsteemide väljatöötamine ei ole püsinud ajagraafikus.

STUKi direktor Jukka Laaksonen rääkis STT-le, et uudis oli vigane - kiirguskaitse amet pole ähvardatud ehitustööde peatamisega.

Olkiluoto ehitustööd kerkisid meedia tähelepanu alla eelmise aasta augusti keskel, kui keskkonnaorganisatsioon Greenpeace nõudis ehituse peatamist, kuna terasbetooni keevitustööd ei vasta väidetavalt nõuetele. 

Olkiluodo saarel asuv tuumakompleks kuulub energiafirmale Teollisuuden Voima Oyj (TVO). Olkiluoto-1 hakkas tarbijatele elektrit tootma 1979. aastal, Olkiluoto-2 aga 1982. aastal.

Reaktorid annavad aastas enam kui 14 teravatt-tundi elektrit, mis moodustab 15 protsenti Soomes toodetavast elektrienergiast.

Olkiluoto-3 ehitustööd algasid augustis 2005 ja see peaks alustama tööd 2012. aastal. Selle taga on Areva NP ja Siemens AG moodustatav konsortsium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles