Lähedased peavad kohut surnud Magnitski üle teotuseks

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Magnitski ema Natalja Magnitskaja.
Sergei Magnitski ema Natalja Magnitskaja. Foto: SCANPIX

Vene kohus otsustas eile, et esimene istung 2009. aastal vanglas surnud advokaadi Sergei Magnitski süüasjas algab tuleva nädala esmaspäeval.

Sellega jättis Moskva Tverskoi kohus rahuldamata Magnitski advokaatide ja pere palved protsessist loobuda, nimetades seda absurdseks. Kuna Magnitski advokaadid keeldusid protsessis osalemisest, pidades seda poliitiliseks, siis kaitsevad surnud advokaati riigi poolt määratud kaitsjad.

Magnitski ema Natalja Magnitskaja on nimetanud protsessi farsiks, tema advokaat Nikolai Gorohhov võrreldnud kohut aga surnud mehe haual tantsimisega, vahendas Moscow Times.

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Magnitski suri 2009. aastal 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva eeluurimisvanglas. Ta vahistati pärast seda, kui ta paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Eeluurimisvanglas kõhunäärmepõletikku ja muid tõvesid põdenud Magnitski ei saanud kinnipidamisasutuses aga vastavat ravi ning ta suri. Kuigi Magnitski traagilisest surmast on möödunud juba mitu aastat, pole kellelegi siiani juhtunu tõttu süüdistust esitatud ning sellest on kujunenud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol. Mullu detsembris mõistis kohus õigeks ka tema surmas süüdistatud arsti.

Lisaks Magnitskile mõistetakse kohut ka tema toonase kolleegi, investeerimisfondi Hermitage Capital juhi William Browderi üle. Teda süüdistatakse maksudest kõrvale hoidmises, kuid kohut tema üle peetakse tagaselja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles