Poola peaminister kutsus Putini külla

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov (paremal) vestlemas oma Poola kolleegi Radoslaw Sikorskiga.
Vene välisminister Sergei Lavrov (paremal) vestlemas oma Poola kolleegi Radoslaw Sikorskiga. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa eelmine president ja praegune peaminister Vladimir Putin sai oma ametivennalt Donald Tuskilt kutse osaleda septembri alguses Poolas toimuval tseremoonial, millega meenutatakse Teise maailmasõja algust.


Poola välisminister Radosław Sikorski külastas täna Moskvat ning pärast sealseid kõnelusi toimunud pressikonverentsil kinnitas tema Vene ametivend Sergei Lavrov peaministri küllakutset, vahendas AFP.

Lavrov märkis, et kui saavad selgemaks visiidi organiseerimise ja sisu üksikasjad, kavatsetakse sellele kutsele ka konkreetsemalt vastata. Täna arutati tema sõnul ka kahepoolsete läbirääkimiste korraldamise küsimusi.

Putin vestles välisministri sõnul ise telefonitsi Poola ametivennaga.

Kahe riigi suhteid on viimasel ajal pingestanud plaan paigutada Poola pinnale osa USA uuest raketikilbist, sealhulgas kümmekond püüdurraketti, milles Moskva näeb ohtu oma huvidele ja julgeolekule.

Poola on samal ajal näidanud vastuseisu Läänemere gaasijuhtme plaanile, mida üritab jõuliselt edendada Vene energiahiid Gazprom koos Saksa suurfirmadega. Samuti tülitseti veel hiljuti Poola sealihatoodetele Venemaal kehtestatud impordikeelu pärast.

Putini visiidi selline ajastus näib olevat sümboolne, sest kaks riiki pole ka ajaloo küsimustes päris ühel meelel. 1. septembril möödub täpselt seitse aastakümmet Teise maailmasõna vallandanud natsi-Saksamaa kallaletungist Poola riigile, milles mängis varjatud rolli ka Stalini juhitud Nõukogude Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles