Tšehhi senat kiitis Lissaboni lepingu heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi senaatorid hääletasid ELi reformilepingu poolt.
Tšehhi senaatorid hääletasid ELi reformilepingu poolt. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi parlamendi ülemkoda kiitis kolmapäeval heaks Lissaboni lepingu, mis sillutab teed Euroopa Liidu toimemehhanisme uuendava dokumendi täielikule ratifitseerimisele.


«See on tähtis päeva Tšehhile, tema positsioonile ja mõjuvõimule ELis ja maailmas,» ütles ELi praeguse eesistuja asepeaminister Alexandr Vondra.

Leppe poolt hääletas 54 ja vastu 20 senaatorit. Selle vastuvõtmiseks oli vaja senati kolme viiendikulist enamust. Parlamendi alamkoda võttis leppe vastu veebruaris.

Dokument läheb nüüd allkirjastamiseks president Vaclav Klausile, kes on tuntud euroskeptik.

Klaus on andnud mõista, et viivitab ratifitseerimisega võimalikult kaua. Sama teeb Poola president Lech Kaczynski, kes samuti ei ole parlamendis heakskiidetud lepet allkirjastanud.

Lissaboni leppe jõustumiseks peavad selle ratifitseerima kõik ELi liikmesriigid. Ratifitseerimisprotsessi lõpptulemus sõltub Iirimaast, mille valijad leppe mullu juunis referendumil tagasi lükkasid. Iiri valitsus on lubanud korraldada novembris kordushääletuse.

Eesti riigikogu ratifitseeris Euroopa Liidu juhtimist uuendava Lissaboni leppe mullu juunis. Lepet toetas 91 saadikut. Ainsana hääletas lepingule vastu reformierakondlane Igor Gräzin, kes oli kahe aasta eest vastu ka toonasele Euroopa põhiseadusleppele. Juunis kandidaarib Gräzin eurovalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles