Kadunuks jäänud Nõukogude Liidu sõdur leiti 33 aastat hiljem Afganistanist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadunuks jäänud Nõukogude Liidu sõdur leiti 33 aastat hiljem Afganistanist
Kadunuks jäänud Nõukogude Liidu sõdur leiti 33 aastat hiljem Afganistanist Foto: SCANPIX

Afganistanis sõdinud Nõukogude Liidu armee sõdur Bahredtin Hakimov sai 1980. aastal haavata ja kadus.

Venemaa organisatsioon, mis otsib Afganistanis kadunuks jäänud sõdureid, tegi nüüd 33 aastat hiljem mehe asukoha kindlaks, edastab Ria Novosti.

Endine sõdur on elus ja elab Afganistanis Herati maakonnas. Ta kannab nüüd nime šeik Abdullah ja tegutseb kohaliku kogukonna šamaanina.

Vene meedia andmetel ei oska Hakimov enam kuigi hästi vene keelt. Ta teatas teda otsinutele siiski, et ta sünnikoht on Usbekistanis asuv Samarkand. Samuti tundis ta vanadelt fotodelt ära oma endised võitluskaaslased.

Hakimov jäi 1980. aastal pärast haavata saamist lahinguväljale. Kohalikud afgaanid võtsid ta oma hoole alla ja ravisid terveks. Ta jäi elama Herati, mis paikneb Hindukuši mäestikupiirkonnas.

Venemaal loodi välismaal peetud sõdades kadunuks jäänud sõdurite otsimise organisatsioon juba 1922. aastal.

Afganistanist on seni leitud 29 Nõukogude Liidu armee koosseisu kuulunud sõjaväelast.

Afganistanis sõdimine läks Nõukogude Liidule inimelude kaotuse poolest väga kalliks. Nõukogude armee saabus Afganistani 1979. aasta detsembris ja lahkus 1989. aasta veebruaris. Selles sõjas hukkus 15 000 nõukogude sõdurit ja 54 000 sai haavata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles