NATO alustas Gruusias rahuvalveõppusi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdur valvepostil Gruusias asuvasse Akhmaji külla viival teel Lõuna-Ossetia piiri lähedal.
Vene sõdur valvepostil Gruusias asuvasse Akhmaji külla viival teel Lõuna-Ossetia piiri lähedal. Foto: AP / Scanpix

Moskva ilmselgeks ärrituseks andis NATO eile avalöögi oma õppustele Gruusias. Just nii, nagu oli planeeritud mullu juba enne Venemaa kallaletungi sellele väiksele naaberriigile.




Õppuste eest vastutav Gruusia kaitseministeeriumi esindaja kolonel Giorgi Kakiaš­vili rääkis uudisteagentuurile AFP, et kõik toimib plaanipäraselt. «Suurem osa osavõtjaist on juba saabunud,» ütles ta eile hommikul. Eile toimusid planeerimiskoosolekud, täiel mahul läheb õppus käima tuleval esmaspäeval.

Õppusel on kaks osa. Eile alanud ja 19. maini kestev Cooperative Longbow keskendub kriisiolukorras kasutatavate NATO protseduuride harjutamisele. 21. maist 3. juunini käiv Cooperative Lancer pakub aga väljaõpet rahuvalveoperatsioonideks.
Kuigi Gruusia õppused olid kavandatud juba enne augustisõda ja neil harjutatakse ÜRO rahuvalveoperatsioonidel osalemist, on Venemaa neile reageerinud valulikult. President Dmitri Medvedev näiteks on nimetanud seda sündmust varjamatuks provokatsiooniks.

Venemaa toel tegutsevad Abhaasia ja Lõuna-Osseetia separatistide liidrid kuulutasid suisa, et on Gruusias käivate õppuste pärast võtnud kasutusele lisajulgeolekumeetmeid.
Briti uudistevõrgu BBC Moskva korrespondendi Rupert Wingfield-Hayesi hinnangul on NATO-Vene suhted võtnud dramaatilise pöörde halvenemise poole. Seda aga mitte ainult nende manöövrite pärast.

Kui näiteks möödunud nädalal saatis allianss spioneerimise tõttu välja kaks nende Brüsseli esinduse juures töötanud Vene diplomaati, siis eile andis Kreml teada, et vastab tollele sammule kahe NATO Moskvas töötava Kanada diplomaadi – alliansi infobüroo direktori Isabelle Francois’ ja tema asetäitja – väljasaatmisega. «NATO-l on Venemaa teo pärast väga kahju ja me ei näe, et sellele oleks mingit õigustust,» kommenteeris juhtunut alliansi peakorter.

NATO õppused Gruusias

•    Kestavad 18. maist 3. juunini Thbilisist 20 kilomeetrit idasse jäävas Vaziani baasis.


•    Õppuse eesmärgiks on harjutada riikide koostööd ÜRO mandaadi all korraldatavatel rahuvalveoperatsioonidel.


•    Osaleb kümme NATO liiget (Albaania, Hispaania, Horvaatia, Kanada, Kreeka, Suurbritannia, Tšehhi, Türgi, Ungari ja USA) ja viis alliansi partnerriiki (Aserbaidžaan, Bosnia ja Hertsegoviina, Gruusia, Makedoonia ja Araabia Ühendemiraadid).


•    Neli NATO rahupartnerlusprogrammis osalevat riiki (Armeenia, Kasahstan, Moldova ja Serbia) loobus Venemaa mõjutusel osalemast.


•    Õppuste kavandamine algas juba möödunud aasta esimesel poolel, enne Venemaa kallaletungi Gruusiale.


Allikas: AFP

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles