Venemaa saadab 2014. aastal naise ilmaruumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil rakett Baikonuri kosmodroomil.
Pildil rakett Baikonuri kosmodroomil. Foto: SCANPIX

Venemaa saadab järgmisel aastal ilmaruumi esimese naiskosmonaudi kahe aastakümne jooksul, teatas kolmapäeval kosmonautide treeningkeskuse ametiisik.

36-aastane elukutseline kosmonaut Jelena Serova valmistub kosmoselennuks, mis leiab aset 2014. aasta teisel poolel, ütles Tähelinna ametnik Aleksei Temerov.

Venemaa tähistab sel aastal 50 aasta möödumist esimese naiskosmonaudi lähetamisest ilmaruumi. Selleks oli 16. juunil 1963 Valentina Tereškova. Esimeseks avakosmoses käinud naiseks oli teine nõukogude kosmonaut Svetlana Savitskaja.

Kuid samas kui USA kosmoseagentuur NASA saadab regulaarselt naisastronaute Rahvusvahelisse Kosmosejaama, on pärast 1980. aastate algust ilmaruumis käinud vaid üks venelanna -- Jelena Kondakova, kes veetis aastail 1994-95 viis kuud kosmosejaamas Mir. Ta tegi 1997. aastal kaasa ka ühe USA kosmosesüstiku lennu.

Jelena Serova veedab kosmosejaamas kuus kuud.

Teine praegu kosmoselendudeks treeniv naine on 28-aastane Anna Kikina, kes oli üks kaheksast möödunud aastal programmiga ühinenust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles