Ligi: Lätil on euroga liitumisel Eesti poliitiline toetus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Andres Haabu

Eesti toetab poliitiliselt Läti euroga liitumise otsust, ütles rahandusminister Jürgen Ligi kolmapäevasel pressibriifingul.

«Midagi erakordset nende soovis ei ole, nad on sellest ennegi märku andnud. Erinevalt Eestist on nende puhul keerulisem rahva avalik arvamus, mis on kõigis valitsemisasjades skeptiline,» rääkis Ligi kolmapäeval ajakirjanikele.

Rahvas ei ole Lätis Ligi sõnul väga valitsuse otsusega kaasa tulnud. «Avaliku arvamusega tegelemine on neil igal juhul ees.»

Euroga liitmise kriteeriumid on Lätil enda hinnangul täidetud, kõige rohkem võis kahelda intressi kriteeriumi täitmises. «Inflatsiooni number on Lätis madal. Miks see madal on, selles ei ole eksperdid ühel nõul – üks võimalus on, et nõudlus on nõrgavõitu ja majandus ei ole veel sel määral taastunud, hinnatase on samas Lätis kõrge,» selgitas Ligi.

Samas ei saa rahandusministri sõnul ka välistada, et Lätis võivad olla konkurentsitõrked.

«Eesti kindlasti toetab Lätit poliitiliselt, nad on valinud sama taktika, mis Eesti ning ei looda lobile, vaid täidavad kriteeriumid. Erinevates asjades on Lätil väga hea ka meist eeskuju võtta, sarnasused on suured,» märkis Ligi.

Ligi lisas, et Läti majandus on oma tagasipõrke sügavast kriisist teinud hiljem ning natukene pehmemalt kui Eesti, aga nad on praegu heas kasvus. «Majandus ei ole enam halvas seisus ja euroga liitumine kinnistab seda edu ja tekitab usaldust Läti vastu.»

Läti peaminister Valdis Dombrovskis, rahandusminister Andris Vilks ja  Läti Panga president Ilmārs Rimšēvičs allkirjastasid esmaspäeval Euroopa Komisjonile ja Euroopa Keskpangale taotluse hinnata riigi sobivust euroalaga  liitumiseks. 

Teisipäeval esitas Läti taotluse saada erakorralise konvergentsi aruanne, mis hindab Maastrichti kriteeriumide täitmist Lätis ja Läti valmisolekut eurole üleminekuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles