Kenyas nõutakse valimispettuse tõttu häältelugemise peatamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odinga asepresidendikandidaat, ametist lahkuv asepresident Kalonzo Musyoka ütles täna ajakirjanikele, et on tõendeid, et valimistulemusi on manipuleeritud.
Odinga asepresidendikandidaat, ametist lahkuv asepresident Kalonzo Musyoka ütles täna ajakirjanikele, et on tõendeid, et valimistulemusi on manipuleeritud. Foto: SCANPIX

Segadus Kenya otsustava tähtsusega presidendivalimiste ümber süvenes täna, kui peaministri Raila Odinga partei nõudis hääletussedelite lugemise peatamist väidetava valimispettuse tõttu.

Päev enne peaminister Odinga asepresidendikandidaadi süüdistusi väitis hetkeseisuga enim hääli kogunud asepeaministri Uhuru Kenyatta partei, et valimissedelite lugemisel arvestatakse ka rikutud sedeleid, mis võib suurendada teise valimisvooru toimumise tõenäosust.

Esmaspäeval käisid valimas miljonid kenyalased, kuid regionaalse suurvõimu stabiilsuse seisukohalt on märksa olulisem see, kuidas nad valimistulemustega lepivad.

2007. aastal kasvas häältelugemiste ümber puhkenud vaidlus mitu nädalat kestnud rahutusteks, milles hukkus üle 1100 inimese.

«Meil on tõendeid, et meile edastatud tulemusi on manipuleeritud,» ütles Odinga asepresidendikandidaat, ametist lahkuv asepresident Kalonzo Musyoka ajakirjanikele ja lisas, et mõnel puhul ületab valimissedelite arv registreeritud valijate arvu.

Eesti aja järgi kell 11 näitasid tulemused Kenyattale 54 protsendi ja Odingale 40 protsendi suurust toetust, vahendas Kenya meedia.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on esitanud seoses 2007.-2008. aasta rahutustega süüdistused nii Kenyattale kui ka tema asepresidendikandidaadile William Rutole.

Elektroonilises loendamissüsteemis on esinenud tõrkeid ning sõltumatu valimiskomisjon pidi ette lugema tulemused, mille ametnikud olid ise kohale toonud.

Küsimusi on tekitanud rikutud sedelite arvu langemine mitmesajalt tuhandelt 38 000-le, vahendas Kenya telekanal Citizen TV. Erinevust ei ole veel kuidagi selgitatud.

«Äkitselt on selle valimissedelite käsitsi kohale toomise tõttu rikutud sedelite arv tohutult kahanenud,» ütles Musyoka.

Kui loetud oli üle 4,6 miljoni hääle, oli Kenyatta poolt hääletanud üle 2,4 miljoni ja Odinga poolt ligi 1,9 miljonit inimest. Valimisõiguslikke kodanikke on 14,3 miljonit.

Esimeses voorus võitmiseks peab kandidaat koguma üle poole kõigist häältest, samuti vähemalt 25 protsenti häältest enam kui pooltes maakondades, mida on kokku 47.

Kui ükski seitsmest kandidaadist esimeses voorus vajalikku häälteenamust ei saa, korraldatakse aprillis valimiste teine voor.

Keskvalimiskomisjoni esimehe Ahmed Issack Hassani sõnul on ametlikke tulemusi oodata homseks, kuigi seaduse järgi on komisjonil aega esmaspäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles