Vene telekanal: Magnitski ülemus töötas Briti luure heaks

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeerimisfondi Hermitage Capital tegevjuht Bill Browder eelmisel kuul Pariisis.
Investeerimisfondi Hermitage Capital tegevjuht Bill Browder eelmisel kuul Pariisis. Foto: SCANPIX

Kremli juhitud telekanal NTV väidab, et surnud vene advokaadi Sergei Magnitski ülemus töötas Briti salateenistuse heaks ja lõikas kasu oma töötajate «müstilistest» surmadest.

NTV rünnak Hermitage Capitali kaasasutaja Bill Browderi vastu, kelle firma oli kunagi suurim välisinvestor Venemaal, leidis aset päev pärast seda, kui Vene politsei süüdistas teda Gazpromi aktsiate varguses 70 miljoni dollari väärtuses, vahendas AFP.

Browder eitab süüdistusi kategooriliselt, öeldes, et eile õhtul eetris olnud saade «Browderi nimekiri» sisaldas «säärast laimavat nonsenssi, et see isegi ei vääri vastust».

NTV väitel loobus Browder 1989. aastal oma USA kodakondsusest ja võttis Briti kodakondsuse selleks, et Londoni heaks spioneerida.

Seejärel väidab saade, et IMFi poolt 1990. aastatel Venemaale antud 4,5 miljardi dollari suurune laen jõudis Browderi äripartneri Edmond Safra pangakontole. Safra aga suri 1999. aastal Monacos toimunud tulekahjus, mille põhjuseks oli süütamine.

NTV sõnul oli see esimene mitmest müstilisest surmajuhtumist, mis Browderiga seotud inimesi tabas.

Tuleval esmaspäeval algab 2009. aastal eeluurimisvanglas surnud Magnitski üle Venemaa esimene postuumne kohtuprotsess. Magnitski suri pärast seda, kui ta oli avastanud hiiglasliku riikliku maksupettuse. Ta anti kohtu alla, kusjuures uurijateks olid samad ametnikud, keda ta pettuses süüdistas.

Venemaal ei ole kedagi süüdi mõistetud Magnitski surma eest. USA on kehtestanud reisikeelu juhtumiga seotud riigiametnikele, Moskva keelas seepeale USA kodanikel vene orbude adopteerimise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles