Venemaa eitas Smolenski lennukirusudelt lõhkeaine leidmist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad 11. aprillil 2010. aastal lennuki Tu-154 rusude juures Smolenski lähistel.
Uurijad 11. aprillil 2010. aastal lennuki Tu-154 rusude juures Smolenski lähistel. Foto: SCANPIX

Venemaa kinnitas uute analüüside tulemustele viidates, et 2010. aastal Smolenski lähedal alla kukkunud Poola presidendilennuki vrakilt ega õnnetuspaigast ei leitud lõhkeaine jälgi.

Venemaa uurimiskomitee viitas Vene ja Poola ekspertide tänavu veebruaris ja märtsis ühiselt võetud proovidele, mille analüüsi tulemustest ei leitud jälgi lõhkeaine võimaliku kasutamise kohta, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

«Uurijad kontrollisid puid ja lennukiosi ning võtsid rohkem kui 300 proovi, võrdlemaks neid Venemaal ja Poolas,» kirjeldas uurimiskomitee esindaja Vladimir Markin. «Ekspertide järelduste kohaselt ei leitud uuritud objektidelt lõhkeaine jälgi,» lisas ta.

Täiendavad analüüsid viidi läbi pärast seda, kui Poola juhtiv päevaleht Rzeczpospolita avaldas mullu oktoobris artikli, mille kohaselt leidsid Poola eksperdid presidendilennuki kerelt ja reisijate istmetelt trotüüli ning nitroglütseriini jälgi.

Poola ja Venemaa pole jõudnud ühisele seisukohale lennukatastroofi põhjuste osas.

Poola prokuratuur lükkas lehe väite ümber ning ka lehe peatoimetaja Tomasz Wróblewski tunnistas eksimust, astudes oma ametist tagasi. Oma töökoha kaotas ka artikli autor Cezary Gmyz.

Vahetult pärast 2010. aasta 10. aprillil Poola presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 reisija elu nõudnud lennukatastroofi ei leidnud Poola ja Vene uurijad jälgi lõhkeainetest. Seni pole Poola ja Venemaa jõudnud aga ühisele seisukohale lennukatastroofi põhjuste osas ning õnnetuse asjaolud on tänaseni ebaselged.

Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused, kes otsustasid maanduda sobimatutes ilmastikutingimustes.

Poola hinnangul lasub osa süüst ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles