Komorowski: kriisi ületamiseks on vaja ühtsemat Euroopat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Poola peaminister Donald Tusk, Tšehhi peaminister Petr Nečas, Poola president Bronislaw Komorowski ja Saksa liidukantsler Angela Merkel täna Varssavis.
Vasakult paremale: Poola peaminister Donald Tusk, Tšehhi peaminister Petr Nečas, Poola president Bronislaw Komorowski ja Saksa liidukantsler Angela Merkel täna Varssavis. Foto: SCANPIX

Vastus kriitikutele on tugevam Euroopa Liit ja tugevam euro, ütles Poola president Bronislaw Komorowski täna Varssavis Visegrádi neliku ning Saksamaa ja Prantsusmaa liidritega kohtudes.

Kohtumisel osalesid Poola, Slovakkia, Tšehhi ja Ungari peaministrid Donald Tusk, Robert Fico, Petr Nečas ja Viktor Orbán ning Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande.

Enne pidulikku õhtusööki tehtud toostis ütles Komorowski, et Euroopal on raske periood, mida tähistavad töötus, poliitiline ebastabiilsus ja kahanev usaldus poliitiliste eliitide vastu.

«Meie vastus Euroopa riikide kriisile peaks olema tugevdada ELi, selle institutsioone ja ühisraha, mis on saanud Euroopa identiteedi osaks.»

Poola president toonitas, et EL peaks reformid «kindlameelselt» ellu viima, kuigi need võivad olla valulikud, sest pikas perspektiivis ergutavad need majanduskasvu, kindlustavad töökohti ja annavad tulevastele põlvkondadele lootust.

Samuti avaldas ta toetust Euroopa kaitsepotentsiaali ja välispoliitika tugevdamisele ning ELi ja NATO koostöö tihendamisele.

Komorowski sõnul peab Euroopa olema laienemisele avatud ja tihendama suhteid naaberriikidega. Ta tõi eriti välja idapartnerlusprogrammi ja Ukraina püüdlused assotsiatsioonileppe sõlmimise suunal.

Presidendi hinnangul aitab eelseisvate väljakutsetega toime tulla ühte hoidmine ja lahkhelide ületamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles