Vene teadlased leidsid jääalusest Vostoki järvest tundmatu bakteri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene teadlased Vostoki järve juures.
Vene teadlased Vostoki järve juures. Foto: SCANPIX

Vene teadlased leidsid Antarktikas asuvast mandrijääalusest Vostoki järvest täiesti uuti tüüpi bakteri, teatas uudisteagentuur RIA Novosti täna.

Järvest 2012. aasta mais võetud proovid sisaldasid bakterit, mis ei meenuta ühtki olemasolevat, ütles Peterburi Tuumafüüsika Instituudi geneetikalabori töötaja Sergei Bulat.

«Kui kõikvõimalikud saasteelemendid olid kõrvale jäetud, leiti DNA, mis ei lange kokku ühegi ülemaailmse andmebaasi tuntud tüübiga. Me nimetame seda klassifitseerimata ja tuvastamata eluvormiks,» rääkis ta.

Möödunud aasta mais Vostoki järvel töötanud ekspeditsioon puuris läbi nelja kilomeetri paksuse jääkihi ja võttis järvest proove. Arvatakse, et umbes 15 690 ruutkilomaatri suurune mageveejärv on jääga kaetud juba üle miljoni aasta.

Tegemist on Antarktika suurima mandrijääaluse järvega ja teadlased on ammu selle ökosüsteemi uurida ihanud.

Bulat ütles, et suurimat huvi pakub bakterivorm, mille DNA on vähem kui 86 protsendi ulatuses teadaolevatega sarnane. Tema sõnul tähendab juba 90 protsenti, et tegemist on tundmatu organismiga.

Isegi selle geneetilisi sugulasi ei ole võimalik leida, ütles teadlane. «Kui see oleks leitud Marsilt, oleksid kõik kindlasti öelnud, et Marsil on elu. Aga see bakter leiti Maalt.»

Bulat ütles, et mais tehakse Vostoki järvele uus ekspeditsioon ja võetakse veel proove.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles