Vene teadlased eitasid tundmatu bakteri leidmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vostoki uurimisjaam Antarktikas.
Vostoki uurimisjaam Antarktikas. Foto: SCANPIX

Vene teadlased eitasid täna senitundmatu bakteri leidmist Antarktikas asuvast mandrijääalusest järvest.

Peterburi tuumafüüsikainstituudi geneetikalabori teadlane Sergei Bulat teatas neljapäeval, et Vostoki järvest eelmise aasta mais võetud proovid sisaldasid bakterit, mis ei meenuta ühtki olemasolevat.

Sama labori juht Vladimir Koroljov ütles aga laupäeval, et proovidest leitu osutus hoopis saasteaineks, mis võis sinna sattuda puurimisel kasutatud petrooleumist, inimestelt või laborist.

«Seetõttu ei saa öelda, et oleksime leidnud senitundmatu eluvormi,» lisas ta.

Vostok on Antarktika suurim mandrijääalune järv ja teadlased on ammu selle ökosüsteemi uurida ihanud. Arvatakse, et umbes 15 690 ruutkilomeetri suurune mageveejärv on jääga kaetud juba üle miljoni aasta.

Möödunud aasta mais seal töötanud ekspeditsioon puuris läbi pea nelja kilomeetri paksuse jääkihi ja võttis proove. Ekspeditsiooni peeti Vene teadusprogrammi oluliseks mainekujundajaks ja Vostoki järve vett kingiti ka president Vladimir Putinile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles