«MOT»: vaenlase raketirünnak elektrivõrgule suruks Soome 15 minutiga põlvili

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene raketisüsteem Iskander paraadiproovis Moskva lähistel.
Vene raketisüsteem Iskander paraadiproovis Moskva lähistel. Foto: SCANPIX

Soome rahvusringhäälingu YLE tänasest saatest «MOT» selgub, et elektrivõrkudele sooritatud rünnak suruks riigi 15 minutiga põlvili.

Kaitseministeeriumi tehtud uuringus antakse detailne ülevaade ühiskonna haavatavusest, vahendas iltasanomat.fi.

«MOT» saade on jätkuks keskustelule, mis korraldati Soomes ja Rootsis riikide kaitsevõimest vaenlase rünnaku puhul.

«Põhimõtteliselt saaks elektrisüsteemi kahjustada väikse asjatundliku grupiga. Elektrijaamad ja –liinid asuvad ümber põldude ja metsade ning neid on väga keeruline kaitsta,» räägib põhivõrguettevõtte Fingrid juht Reima Päivinen.

Samal seisukohal on tehnikadoktor Olli Sarvaranta, kes enne pensionile minekut töötas kaitsejõudude peastaabi tehnikaosakonna juhina. Tema sõnul on elektrivõrgule suunatud rünnakut rahuajal peaaegu võimatu takistada.

«Kolmest kuni kaheksast inimesest piisab päris hästi küllaltki suure hävitustöö tekitamiseks, kui eesmärgiks on muu kui lihtsalt kahjustamine. Siis suudetakse elektrivõrku lõhkuda nii mitmest kohast, et selle parandamine võtaks päris kaua aega,» tõdeb Sarvaranta.

«MOTi» väitel tähendaks kauakestev ja laiaulatuslik elektrikatkestus talvel tõelist katastroofi, kuna inimesed jäätuksid surnuks.

Elektrivõrgustiku kahjustamine ei mõjutaks üksnes küttesüsteeme. Ka veevarustus satuks löögi alla, kuna paljud inimesed saavad joogivee kätte pumpade abiga. Lisaks ei töötaks ka kanalisatsioonisüsteem.

Saate väitel saaks Venemaa oma Iskanderi rakettidega pimendada suure osa Soome elektrivõrgustikust. Peterburist lõunasse paigutatud raketid lendaksid Helsingisse vähem kui viie minutiga.

«Vaenlane suudaks rünnata meie elektrivõrke väga kiiresti. Ma ei oska mõeldagi, kuidas me suudaks end raketirünnaku vastu kaitsta,» räägib Sarvaranta.

Rootsi kaitsejõudude ülem Sverker Göranson rääkis mõni nädal tagasi, et Rootsi peaks vaenlase rünnakule oma jõududega vastu maksimaalselt nädala. Tema kommentaarid tekitasid arutelusid ka Soomes, kus hakati mõtlema, et kui mitu nädalat või kuud peaks Soome kaitse vaenlasele vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles