Küpros tahab endale osa Kreeka abirahast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lipp
Küprose lipp Foto: SCANPIX

Kõrgete Küprose ametnike sõnutsi palub president Nicos Anastasiades Ateenal eraldada neile 2 miljardit eurot Kreeka pankade rekapitaliseerimiseks saadud abirahast, et päästa selle abil Kreekas tegutsevad Küprose pangad.

Ebatavaline palve kõlab olukorras, kus Küprose ametnikud üritavad meeleheitlikult vältida saare pangahoiuste «pügamist» ELi ja IMFi 17 miljardi eurose päästeoperatsiooni raames, mida parasjagu arutatakse ja millest 10 miljardit eurot läheks saare pankadele.

«Me teeme kõik mis meie võimuses, et Küpros võimalikult kiiresti kriisist välja kiskuda, aga kerge see tee olema ei saa,» ütles Anastasiades enne täna Ateenas toimuvaid läbirääkimisi Kreeka peaministri Antonis Samarasega.

Küprose peapiiskop ja mõjuvõimas poliitiline figuur Chrysostomos manitses valitsust mitte tegema järeleandmisi ELile ja IMFile. Ta ütles: «Kui nad tahavad meid [oma karmide] meetmetega hävitada, siis me jätame euroga hüvasti... Me saame hakkama ka Küprose naelaga [mis oli saareriigi endine valuuta].»

Anastasiadese sõnutsi ei nõustu tema valitsus «iial» pangahoiuste pügamisega, kuigi IMFi surve on suur.

Kreeka rahandusministeeriumi ametnikelt ei õnnestunud Financial Timesil abipalve kohta kommentaare saada.

Üks mõjukas Kreeka pankur, kes soovis jääda anonüümseks, ütles: «Sellist [abiraha] ülekannet oleks väga raske põhjendada, kuna ka Kreeka pankadele jätkub summast väga napilt, samal ajal kui majanduse allakäik jätkub. Mittetoimivaid laenusid on [Kreeka pangandus]süsteemis rohkem kui riskistsenaariumid ette nägid.»

Kreeka pankade rekapitaliseerimiseks eraldati EL-IMFi viimase 172 miljardi eurose abipaketi raames 50 miljardit eurot.

Üks teine Kreeka pankur viitas sellele, et Küprose pankade aitamine kujuneks Ateena jaoks juriidiliselt problemaatiliseks.

Copyright The Financial Times Limited 2013

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles