Saksa sotsid avaldasid valimismanifesti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkelile vastu astuv sotsiaaldemokraatide kantslerikandidaat Peer Steinbrück.
Merkelile vastu astuv sotsiaaldemokraatide kantslerikandidaat Peer Steinbrück. Foto: SCANPIX

Saksa opositsioonilised sotsiaaldemokraadid avaldasid teisipäeval manifesti, mis lubab suuremat sotsiaalset õiglust ja millega loodetakse septembris toimuvatel valimistel tõrjuda võimult kantsler Angela Merkel.

Vasaktsentristlik Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) teatas, et soovib luua Euroopa suurimas majanduses «uut sotsiaalset tasakaalu», märkides, et lõhe rikaste ja vaeste vahel kasvab ning rahaturud vajavad suuremat reguleerimist.

SPD kantslerikandidaat Peer Steinbrück ütles pressikonverentsil, et tema erakond kehtestaks valimisvõidu korral seadusega alampalga – tunnitasuga vähemalt 8,5 eurot.

«Turud vajavad reguleerimist. See kehtib eriti rahaturgude kohta, kus paljude toodetega võib endiselt kaubelda kontrollimatult, millel on ohtlikud tagajärjed. SPD loob koostöös oma rahvusvaheliste partneritega vajalikud regulatsioonid,» lubab manifest.

Partei kavatseb tõsta ka tulumaksu ülemmäära 49 protsendini isikutele, kes teenivad aastas üle 100 000 euro, või abielupaaridele, kes teenivad kokku üle 200 000 euro. Praegu maksavad üle 52 882 euro teenivad inimesed 42-protsendist tulumaksu, lisaks kehtib 45-protsendine niinimetatud «rikaste maks» isikutele, kes teenivad aastas üle 250 000 euro.

Euroopa tasandil kutsub SPD looma «ühtset majandusvalitsust» ning soovib, et Euroopa Komisjoni valiks europarlament.

«SPD soovib valitseda, sest CDU, CSU ja FDP ei tule sellega toime,» märgib manifest, viidates Merkeli konservatiividele, nende Baieri sõsarparteile ja liberaalsetele liitlastele.

SPD manifest võetakse ametlikult vastu erakonna aprillis toimuval parteikongressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles