Suurbritannia: resistentsus antibiootikumidele on ülemaailmne oht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldasi haigusi võib olla raskem ravida.
Haruldasi haigusi võib olla raskem ravida. Foto: SCANPIX

Resistentsus antibiootikumidele on ülemaailme oht ning see tuleks asetada terrorismi kõrvale üheks suuremaks Suurbritanniat ähvardavaks ohuks, teatas Briti valitsuse kõrgeim tervishoiuametnik Sally Davies eile.

Davies nimetas probleemi viitsütikuga pommiks. «Tavapärased puusaoperatsioonid võivad 20 aastaga eluohtlikuks muutuda, kui inimesed kaotavad vastupanuvõime nakkushaigustele,» prognoosis Davies.

Resistentsus antibiootikumidele tuleks lisada valitsuse loetellu riskidest, mis sisaldab näiteks katastroofilise ulatusega terrorirünnakuid ja teisi tsiviilõnnetusi.

«Suurbritannia peaks teema tõstatama järgmisel kuul toimuval G8 välisministrite kohtumisel,» ärgitas tervishoiuametnik Londonit. «Mikroobivastane resistentsus on viitsütikuga pomm kogu maailmale,» tõdes Davies.

«Selleks, et mikroobivastase resistentsuse apokalüptiline stsenaarium ei teostuks, on meil vaja koostööd teha kõigiga,» lisas ta. «Maailma jaoks on tegemist kliimamuutustega võrreldava tähtsusega ohuga.»

Daviese sõnul tuleb tegutseda kohe, sest vastasel juhul võib igaüks, kes 20 aasta pärast lõikusele läheb, surra tavalisse nakkushaigusesse, mida ei saa antibiootikumidega ravida.

«Valitsused, organisatsioonid üle maailma, seal hulgas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) peavad seda teemat tõsiselt võtma.»

«Antibiootikumide valdkonnas pole alates 1987. aastast tehtud ühtegi avastust, me peame antibiootikumide teemal innovatsiooni üles näitama,» lausus tervishoiuametnik, kelle sõnul on haigused arenenud kiiremini kui nende ravimiseks vajalikud ravimid.

Daviese väitel tähendavad nakkushaigused Suurbritannia tervishoiuteenistusele aastas 30 miljardi naela (35 miljardit eurot) suurusi kulutusi.

Briti tervishoiuamet kavatseb enda sõnul lähiajal avaldada mikroobivastase resistentsuse strateegia viieaastase tegevuskava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles