Bulgaaria president nimetas ametisse tehnokraatide valitsuse

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria president Rosen Plevneliev (vasakul) nimetas täna ajutiseks peaministriks diplomaat Marin Raikovi (paremal).
Bulgaaria president Rosen Plevneliev (vasakul) nimetas täna ajutiseks peaministriks diplomaat Marin Raikovi (paremal). Foto: SCANPIX

Bulgaaria president nimetas täna riigi peaministriks hinnatud diplomaadi Marin Raikovi, kes juhib kuni kahe kuu pärast toimuvate ennetähtaegsete valimisteni tehnokraatidest koosnevat ajutist valitsust.

Senine, Boiko Borisovi juhitud paremtsentristlik valitsus astus tagasi eelmisel kuul pärast üleriigilisi proteste elukalliduse tõusu ja korruptsiooni vastu. Surnud on kolm end protestiks põlema pannud inimest, vahendas Reuters.

Euroopa Liidu vaeseima liikmesriigi president Rosen Plevneliev ütles, et ajutise valitsuse peamine ülesanne on tagada Bulgaaria stabiilsus, kuni 12. mail toimuvad valimised annavad riigile uue valitsuskabineti. Plevneliev kavatseb praeguse parlamendi koosseisu laiali saata reedel.

Plevnelievi valik Raikovi ja teiste sõltumatute ekspertide kasuks peaks meeleavaldajatele saatma signaali, et korruptiivseks peetava senise poliitilise establishment'i võimuaeg on otsas. Samas tahab riigipea rahustada Brüsselit ja välisinvestoreid, kes on mures, et Bulgaaria ei jätka ranget eelarvepoliitikat ja annab järele rahva nõudmistele kulutusi suurendada.

«Kuigi me järgime rangelt 2013. aasta eelarveraamistikku, astume samme parandamaks pensionäride ja kõige vaesemate sissetulekut,» ütles Raikov, endine asevälisminister ja praegune suursaadik Prantsusmaal, pärast ametissenimetamist ajakirjanikele.

Valitsusvastastel meeleavaldustel osalejate arv on sel nädalal järsult vähenenud. Protestiliikumise juhid pole suutnud moodustada ühtki rühmitust, mis suudaks maikuistel valimistel kandideerida, mistap on tõenäoline, et senised peamised parteid domineerivad ka järgmises parlamendi koosseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles