Medvedev taunis võidupäeva eel «ajaloo võltsimist»

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev taunis oma ametlikus videoblogis Teise maailmasõja ajaloo «võltsimist».
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev taunis oma ametlikus videoblogis Teise maailmasõja ajaloo «võltsimist». Foto: kremlin.ru

Venemaal täpselt ühe aasta ja ühe päeva eest presidendi ametivande andnud Dmitri Medvedev kritiseeris vahetult enne võidupäeva paraadi juba harjumuspäraselt neid, kes tema sõnul proovivad üha agaramalt võltsida Teise maailmasõja ajalugu.


Medvedev rõhutas, et sõjas nähtud Venemaa kangelaslikkust ei tohiks mitte kunagi kahtluse alla seada. Tema märkused peegeldavad Venemaal kasvavat frustratsiooni varem kommunistlikku leeri kuulunud läänepoolsete naabrite seisukohtade pärast, tähendas AFP.

«Me kohtame üha sagedamini seda, mida nimetakse ajaloo võltsimiseks. Need katsed on muutumas jõulisemaks, pahatahtlikumaks ja ründavamaks,» kommenteeris president oma ametlikus videopäevikus päev enne Moskvas suure sõjaväeparaadiga tähistatavat võidupüha.

«Tundub, et aeg distantseerib meid üha enam ja enam sõjast. Kuid interpretatsioone sellest perioodist, sealhulgas väga vastuolulisi, tuleb järjest juurde,» tõdes president, kelle sõnul levitatakse «kas teadmatusest või sageli tahtlikult» uusi nägemusi sõjast.

Moskvat ärritavad juba pikemat aega lääne ajaloolased, kes rõhutavad seda, kuidas nõukogude sõjaaegse diktaatori Jossif Stalini strateegilised vead ja julm terror muutsid keeruliseks natsi-Saksamaa alistamise.

Samuti vihastab venelasi viimastel aastatel sõjaaegse nõukogudevastase võitluse meenutamine Poolas, Ukrainas ja Balti riikides. Kuid keegi ei vaidlusta Nõukogude Liidu kannatusi sõja ajal, märkis AFP.

Vene võimude andmetel hukkus suures sõjas 8,6 miljonit punaarmeelast ja 27-28 miljonit nõukogude tsiviilelanikku. «Me leiame end olukorrast, kus me peame kaitsma ajaloolist tõde ja kordama neid fakte, mis veel mitte ammu olid ilmselged,» tõdes Medvedev oma avalduses.

«See on raske ja mõnikord isegi vastumeelne, kuid seda peab tegema,» rõhutas ta. «Me ei tohi sulgeda oma silmi sõja hirmsale tõele. Ning teisest küljest ei saa me lubada kedagi panna kahtluse alla meie rahva kangelaslikku tegu.»

Moskva südames laiuval Punasel väljakul toimub homme taas suur sõjaväeparaad, millega tähistatakse natsi-Saksamaa alistamist, ent demonstreeritakse ka Venemaa nüüdisaegset sõjalist jõudu ja tuumavõimekust. Medvedev käis täna juba Kremli müüri ääres tundmatu sõduri hauale lilli viimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles