Katoliku kirik maksab USAs hüvitist neljale pedofiili ohvrile

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank Zamora (67) näitab pilti oma 8-aastasest pojast Dominicist, kes istub last ahistanud preestri Michael Stephen Bakeri kõrval.
Frank Zamora (67) näitab pilti oma 8-aastasest pojast Dominicist, kes istub last ahistanud preestri Michael Stephen Bakeri kõrval. Foto: SCANPIX

Katoliku kiriku Los Angelese piiskopkond nõustus maksma pedofiili ohvritele kompensatsiooniks miljoneid dollareid.

Kirik maksab neljale ohvrile kokku 10 miljonit dollarit, vahendas Washington Post.

Kokkulepe valuraha maksmise kohta sõlmiti neli nädalat enne seda, kui kahe mehe tsiviilhagi oleks jõudnud kohtusse. Meeste väitel said neist 1990ndatel, kui nad olid 12-aastased, pedofiili ohvrid.

Kaks ülejäänud juhtumit puudutavad vastavalt 1970ndate lõppu ja 1986. aastat.

Kannatanute advokaat John Manly rääkis, et kaks venda saavad kumbki hüvitiseks 4 miljonit dollarit ja ülejäänud kaks kumbki ühe miljoni.

Los Angelese piiskopkonda juhtis varem kardinal Roger Mahony, kes praegu viibib Vatikanis uue paavsti valimisel. USA suurimat piiskopkonda juhtinud Mahony jäi pensionile 2011. aastal.
Tuhanded ameeriklased püüdsid varem mõjutada laste ärakasutamist varjanud kardinal Mahonyt, et ta jääks konklaavist eemale.

Hiljuti avalikuks saanud andmete järgi aitas Mahony end pedofiilias süüdi tunnistanud preestril Michael Bakeril vältida õigusmõistmist kohtus ja nimetas ta uuesti preestriks. Pärast seda jätkas Baker laste seksuaalset ahistamist.

Preester mõisteti süüdi ja saadeti vangi aastal 2007. Ta vabanes 2011. aastal.

Mahony on tunnistanud, et tegi Bakeri tagasinimetamisel tõsise vea. Samas ei võtnud ta omaks süüdistusi pedofiilia varjamises.

California seaduste järgi polnud preestrid enne 1997. aastat kohustatud pedofiiliakahtlustest ametivõimudele teatama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles