Poola tahab Venemaalt endiselt presidendilennuki vrakki

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas. Foto: SCANPIX

Poola avaldas taas Venemaale soovi saada tagasi 2010. aastal Smolenskis alla kukkunud presidendilennuki vrakk.

Eile kohtus Poola peaprokurör Andrzej Seremet Moskvas oma Vene kolleegi Juri Tšaika ja juurdluskomitee juhi Aleksandr Bastrõkiniga. Seremet tõstatas kohtumisel taas 2010. aasta aprillis 96 inimelu, seal hulgas Poola president Lech Kaczyński elu nõudnud lennukatastroofi küsimuse, küsides, millal vrakk võidaks tagastada.

Varssavi on pöördunud abipalvega ka ELi poole, et Brüssel avaldaks küsimuses Venemaale survet. Venemaa pole aga välja öelnud kindlat kuupäeva, millal poolakatel võiks olla lootust vrakk ja ka lennuki pardasalvestid oma valdusse saada. Moskva on korduvalt kinnitanud, et vrakki ei tagastata enne, kui uurimine on ametlikult lõpetatud.

Poola ja Venemaa pole tänaseni jõudnud ühisele seisukohale lennukatastroofi põhjuste osas ning õnnetuse asjaolud on endiselt ebaselged.

Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused, kes otsustasid maanduda sobimatutes ilmastikutingimustes.

Poola hinnangul lasub osa süüst ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles