Venezuela asub uurima Cháveze võimalikku mõrva

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuelalased jätmas pealinnas Caracases hüvasti president Hugo Chávezega.
Venezuelalased jätmas pealinnas Caracases hüvasti president Hugo Chávezega. Foto: SCANPIX

Venezuela võimude teatel loovad nad erikomisjoni uurimaks väiteid, nagu oleks 5. märtsil 58-aastasena surnud president Hugo Chávez mõrvatud.

Riigi naftaminister Rafael Ramirez süüdistas Cháveze surmas Ühendriike ja Iisraeli, lisades, et välisriike võimalikku süüd 14 aastat Venezuelat juhtinud Cháveze surmas hakatakse uurima, vahendas BBC.

Ramireze sõnul sarnaneb Cháveze surm Palestiina liidri Yasser Arafati surmaga 2004. aastal. Arafat suri 2004. aastal Pariisi lähedal sõjaväehaiglas ja maeti Läänekaldale Ram Allah´sse, kuid mullu pöördus tema pere Prantsusmaa kohtu poole, väites, et Arafat suri polooniumimürgituse tagajärjel.

Mullu novembris kaevati tema haud lahti, et eksperdid saaksid sellelt proove võtta. Proovide tulemused pole aga veel avaldatud.

Osa palestiinlasi leiab, et Arafati võisid mürgitada Iisraeli agendid, kuigi pärast Arafati surma läbi viidud Palestiina uurimine välistas mürgitamise. Iisrael on eitanud seotust Arafati mõrvaga.

Cháveze surma on Arafati juhtumiga võrrelnud ka Venezuela presidendiks tõusnud Nicolas Maduro, kes vahetult enne Cháveze surma avalikustamist teatas vandenõu nurjamisest, mille eesmärgiks oli tema sõnul Venezuela destabiliseerimine. Ühtlasi teatas Maduro ka kahe USA sõjaväeatašee väljasaatmisest, süüdistades neid vandenõus osalemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles