Uus paavst astub ametisse 19. märtsil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus paavst Franciscus.
Uus paavst Franciscus. Foto: SCANPIX

Vatikani konklaav valis eile uueks paavstiks Argentina kardinali Jorge Mario Bergoglio.

Ta kannab paavstinime Franciscus I, mille ta võttis Püha Fransciscuse Assisist järgi, edastab AFP.

Ta astub ametisse järgmise nädala teisipäeval, 19. märtsil.

Uue paavsti ametisse astumise missal osalevad mitmete riikide ja valitsuse juhid.

Pärast paavstiks saamist helistas Bergoglio eelmisele paavstile  Benedictus XVI, kes nüüd kannab emeriitpaavsti tiitlit. Ta lubas teda varsti külastada.

Asjatundjate sõnul oli argentiinlase valimine paavstiks märgiks, et katoliku kirik soovib sisemiselt ja ka väliselt uueneda.

Konklaavi valikut peetakse üllatuseks, sest 76-aastast Bergoglio ei olnud üks võimalikke favoriite.

Ta on esimene Lõuna-Ameerikast pärit jesuiidi taustaga paavst, kes ei kuulu varasemast Vatikani bürokraatiamasinasse. Kiriku ekspertide sõnul viitab see, et uus paavst valiti ametisse ta isiklike omaduste alusel.

«Samas oli jesuiidi valimine paavstiks üllatav. Tavaliselt mungaordus aktiivselt tegutsejaid paavstiks ei valita. Samas on teada, et uuel paavstil on väga hea haridus ja ettevalmistus, sest jesuiidid saavad väga pika teoloogilise koolituse. Jesuiidid on katoliku kiriku kõige dünaamilisem ja radikaalsem rühmitus,» tõdesid asjatundjad.

Ka tuntakse uut paavsti Franciscus I kui väga lihtsat meest. Argentinas Buenos Airese peapiiskopi ametis olnud mees sõitis bussiga tööle ning valmistas enda toidu ise. Ta loobus peapiiskopi residentsist ja autojuhist ning elas väikeses korteris äärelinnas.

Bergoglio eluloo kirjutaja Francesca Ambroghetti sõnul on uue paavsti puhul tegemist väga lihtsa mehega, kes kaitseb vaeste huve.

Mitmete riikide juhid ja rahvusvahelised organisatsioonid edastasid Franciscus I õnnitlused paavstiks saamise puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles