Soome koolivõrk tõmbub jõuliselt koomale

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike poiss geograafiatunnis.
Väike poiss geograafiatunnis. Foto: SCANPIX

Soome koolivõrku tõmmatakse jõuliselt koomale, peamiselt satuvad löögi alla väiksed koolid.

Paari aastakümne jooksul on külakoolidest kadunud kaks kolmandikku. Pärast 2006. aastat on likvideeritud 600 põhikooli ja gümnaasiumi ehk keskmiselt sada kooli aastas, vahendas yle.fi.

Kõige ohustatumad on maal asuvad väikekoolid. Alates 1990ndate algusest on pannud ukse kinni 1500 kooli, kus õpilasi on olnud vähem kui 50.

Haridus- ja arenduskeskuse Brahea planeerija Sami Tantarimäki sõnul pole kärped lõppenud. «Ohustatud külakoole on veelgi. Sulgemistempo aeglustub, kui koolide arv väheneb, kuid me saame veelgi näha sulgemise vastu peetavaid võitlusi.»

Riik lõpetas 2006. aastal väikekoolidele lisatasu maksmise, riigiabi kadumine vallandas sulgemisbuumi. Samal aastal pandi kohe kinni 132 põhikooli ja gümnaasiumi. Pärast seda tempo mõnevõrra aeglustus, aastal 2011 suleti 71 ja 2012. aastal 49 kooli.
Samas on avatud mitu uut kooli. Näiteks mullu avas ukse neli põhikooli.

Vallad põhjendavad koolide sulgemist nii õpilaste arvu vähenemise kui kitsa eelarvega. Kerge see pole, kuna ametnike põhjendused ei veena külakoolide eest võitlevaid inimesi.

Aasta 2012 lõpu seisuga oli Soomes 2644 põhikooli ja 381 gümnaasiumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles