Soome tahab anda viisavabastuse Vene ametipasside omanikele

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu piiri tähistav märk.
Euroopa Liidu piiri tähistav märk. Foto: SCANPIX

Soome tahab anda viisavabastuse Vene ametipassi omanikele, välisministeeriumi kinnitusel on vastavad läbirääkimised Euroopa Liidu ja Venemaa vahel juba ka käimas.

Venemaal on see on tekitanud kartusi, et korrumpeerunud ametnikud saavad tulevikus võimaluse reisida Euroopas viisavabalt, tavainimesed peavad endiselt lube taotlema, vahendas yle.fi.

Lisaks eksisteerib võimalus, et ametipasse hakatakse kõrgetele ametnikele ja ärieliidile andma ilma põhjuseta.

Soome välisministeeriumist kinnitatakse, et viisavabaduse jõustumisel hakatakse Vene ametipasside jagamisel silma peal hoidma.

«Loomulikult eksisteerib võimalus, et ametipasse hakatakse väljastama valel eesmärgil. Nende jagamise osas lepitakse kokku läbirääkimistel – Venemaa võtab kohustuse käituda õigesti. Kuritarvitamiste puhul võib asjasse sekkuda,» kinnitas ministeeriumi välissekretär Kim Kuivalainen.

Venemaal väljastatakse ametipasse välismaale sõitvatele ametnikele. Kohaliku meedia andmetel on niisuguse passi omanikke praegu 200 000, viisavabaduse saaks ilmselt 15 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles