AP: uuel paavstil on üks kops

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India liivakujude meister Sudersan Pattnaik viimistleb uue paavsti Franciscuse skulptuuri Puris.
India liivakujude meister Sudersan Pattnaik viimistleb uue paavsti Franciscuse skulptuuri Puris. Foto: SCANPIX

Uuel paavstil Franciscus I on vaid üks kops, mis arstide sõnul ei tohiks mingeid probleeme tekitada.

Vatikani kogunenud konklaav valis Buenos Airese kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) katoliku kiriku uueks peaks eile, vahendas AP.

Arstid eemaldasid tal ühe kopsu siis, kui oli teismeline.

Los Angelese Cedars Sinai meditsiinikeskuse kopsuarst Zab Mosenifar rääkis NBC-le, et ilma paavsti nägemata ja tema tervist kontrollimata võib öelda, et organismi talitus ulatub 85-90 protsendini võrreldes tema eakaaslastega, kel on kaks kopsu ja kes pole enda eest nii hästi hoolt kandnud.

Mosenifari sõnul jäi Bergoglio kopsust ilma enam kui 50 aastat tagasi, kui kopsupõletikku ei ravitud antibiootikumidega, vaid tehti operatsioon. Uus paavst näib arsti sõnul olevat oma ea kohta hea tervise juures.

Vanderbilti Ülikooli meditsiinikeskuse juhi William Schaffneri sõnul oli tegemist eduka lõikusega, kuna nüüdseks on Bergoglio ju juba 76-aastane. Schaffneri oletustel võis tal olla mitmeid probleeme, mis viisid kopsu eemaldamiseni.

«Paljud inimesed suudavad elada normaalset elu, mängida ühe kopsuga tennist, matkata ja teha sörkjooksu. See on nagu inimesed, kes suudavad elada ühe neeruga,» rääkis Schaffner.

Ronald Reagani meditsiinikeskuse arst Richard Shemin rääkis Huffington Postile, et inimese keha suudab hüvitada olukorra ja nö hea kops suureneb ning tõenäoliselt suudab varustada vereringet kogu vajaliku hapnikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles