Tšehhi ajutine valitsus astus ametisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Fischer ja president Václav Klaus.
Jan Fischer ja president Václav Klaus. Foto: AP / Scanpix

Tšehhis astus reedel ametisse ajutine valitsus eesotsas peaminister Jan Fischeriga, kelle ülesandeks on juhtida riiki Euroopa Liidu eesistumisaja lõpuni 30. juunil ja oktoobrivalimisteni.


Tehnokraatidest koosnev üleminekuvalitsus vahetas välja Mirek Topolaneki paremtsentristliku kabineti, mis märtsis parlamendi umbusaldushääletusega kukutati.

Valitsuskoalitsiooni ja opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide kokkuleppel viib Fischeri valitsus riigi 9. oktoobriks kavandatud valimistele.

«Tänane majandusolukord nõuab, et meil oleks toimiv ja tegus valitsus ja ma usun, et teist tuleb niisugune valitsus,» ütles president Vaclav Klaus uusi ministreid ametisse vannutades.

Fischer lubas keskenduda ELi eesistumisaja lõpetamisele ja 2010. aasta riigieelarve koostamisele, mis majanduslanguse olukorras tõotab olla raske. Ta kinnitas, et pikaajalisi poliitilisi ambitsioone tal ei ole.

Valitsus sõltub kahe suurema erakonna - Topolaneki paremtsentristliku Kodanike Demokraatliku Partei ja vasakpoolsete sotsiaaldemokraatide parlamenditoetusest.

Kuna Fischer on kahe suure partei ühine valik, ei tohiks tema valitsusel tekkida raskusi parlamendi usaldushääletusega, mis tuleb läbi viia 30 päeva jooksul pärast seda, kui president on valitsuse ametisse nimetanud.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso õnnitles Fischerit ja lubas, et Komisjon aitab teda järelejäänud eesistumisajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles