Bildt eitab USA-le salajase teabe lekitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt.
Rootsi välisminister Carl Bildt. Foto: Toomas Huik.

Rootsi välisminister Carl Bildt eitas väiteid, mis esitati pärast diplomaatilise kirjavahetuse avaldamist WikiLeaksis ja mille kohaselt ta lekitas USA-le salajast informatsiooni valitsuse kohta, vahendas portaal The Local.

Tänane Aftonbladet kirjutas, et Bildt teatas 27-aastasena USA-le kinnisest valitsuskoosolekust 1976. aastal. See teave saadeti edasi USA Luure Keskagentuuri (CIA), väitis ajaleht.

«Ta oli hästi informeeritud. Ma teatasin kõigest, mis ta meile rääkis,» ütles USA saadik Ronald E. Woods ajalehele.

Teave sellest, milline on kolmeparteilise koalitsiooni koosseis, parteide suhtumine tuumaenergiasse ning nende suhtumine referendumisse, jõudis USA-ni enne kui rootslasteni.

Kuid Bildt lükkas täna oma blogis ümber järeldused, mille Aftonbladet WikiLeaksi kirjavahetuse põhjal tegi.

Tema sõnul on informatsioon, mille WikiLeaksi Rootsi esindaja ajalehele üle andis, suhteliselt «banaalne» ning mitte mingil moel salajane.

Ühe dokumendi kohaselt rääkis Bildt Woodsile valitsuse tuumaenergiateemalisest kokkuleppest.

Bildt tunnistas, et informatsioon selle kohta, kuidas konservatiivne koalitsioon lahendab tuumaenergia küsimuse, on tõesti delikaatne. Kuid ta eitas, et kirjavahetus tõestab temapoolset leket USA-le.

«See, mida telegramm selle kohta ütleb, ei ole faktiliselt õige - ei ole selge, miks. Ma pakun, et saatkond moonutas seda, mida nad olid mõnes ajalehes lugenud. Igatahes oli see vale.»

WikiLeaksi kirjavahetuse avaldamine ei ole üllatus. Mullu veebruaris paljastas Rootsi tablod Expressen, et WikiLeaks kavandab Rootsi vastu laimukampaaniat, et peatada WikiLeaksi
asutaja Julian Assange'i väljasaatmist Rootsi.

Bildt kirjutas, et Aftonbladet oli originaaltelegrammi valesti tõlgendanud ja seda moonutanud, et see tabloidi enda tõlgendusega sobiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles