Vene ekspert taunib püüet loobuda konstitutsioonikohtu esimehe valimisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev. Foto: Reuters / RIA Novosti / Scanpix

Venemaa endine konstitutsioonikohtu kohtunik Tamara Morštšakova kritiseeris reedel president Dmitri Medvedevi väljapakutud seadusemuudatusi, mis tühistavad konstitutsioonikohtu esimehe ja tema asetäitjate valitavuse.


«On täiesti ilmselge, et pärast esimehe valimise protseduuri tühistamist muutub kohus kuulekate palgaliste asukohaks. Seda enam, et nüüd on esimehel käed täiesti vabad, kuna koos valimiskorra muutmisega tühistatakse ilmselt ka võimalus eesistuja tagandamiseks kohtunike endi poolt, juhul kui ta seadust ei täida,» ütles Morštšakova Interfaxile.

«Ja kõik see toimub presidendi inauguratsioonikõne aastapäeval, milles nii hästi räägiti kohtureformist ja kohtu sõltumatusest,» toonitas ta.

Morštšakova sõnul on praegu kehtiv kohtu eesistuja valimise protseduur oma demokraatlikkuselt unikaalne ning seda hinnatakse kõrgelt kogu maailmas.

Ta lisas, et presidendi väljapakutud seadusemuudatuste vastuvõtmine muudab mõttetuks ekspertide kogukonnas arutatava idee, mille kohaselt võiks eesistuja valimised kohtunike poolt leida aset kõigi astmete kohtutes.

Morštšakova nentis, et Medvedevi seadusemuudatused «toovad kaasa kohtu mis tahes iseseisvuse lõpliku mahasurumise».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles