Venemaa näitas võidupäeva paraadil sõjalist võimsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa näitas tänasel paraadil taas oma sõjalist võimsust, sest Moskva Punasel väljakul marssisid Teise maailmasõja võidu 64. aastapäeva tähistamiseks kümned tuhanded sõdurid ning välja toodi sadakond lahingumasinat.


Nõukogudeaegsete traditsioonide taaselustamiseks andis mullu käsu peaminister Vladimir Putin. Peatähelepanu oli koondunud sellele, kas Kreml on otsustanud jälle demonstreerida oma tuumavõimelisi kaugmaarakette. Demonstreeriti.


Paraad algas kohaliku aja järgi kell 10.00 (Eesti aja järgi kell 09.00) ja selle võttis vastu kaitseminister Anatoli Serdjukov, kes tervitas sõdureid avatud autos nende eest traditsiooniliselt läbi sõites.

Enne rasketehnika läbivuramist marssisid selleks eraldi ehitatud poodiumil seisvast Medvedevist ja Putinist mööda tuhanded sõdurid. Seejärel esitleti tuntud Vene raketisüsteeme, nende õhutõrjerakette S-300 ja S-400 ning komplekse Iskander-M.

Sarnaselt mulluse paraadiga toodi ka täna välja mitu strateegilist mandritevahelist ballistilist Topol-raketti, mille lennuulatus küündib üle 10 000 kilomeetri. Punase väljaku kohalt lendasid üle ka hävitajad ja paar strateegilist pommituslennukit.

«Meie relvajõud (...) peavad olema võimelised kaitsma kindlalt Venemaa suveräänsust ja meie rahva rahumeelset elu, lüües tagasi igasuguse agressiooni meie kodanike vastu,» ütles president Dmitri Medvedev reedel.

Täna paraadi ajal peetud kõnest kumas läbi ka hoiatus maailmale. «Siin väljakul täna marssijate seas… on ka need, kes tõestasid moodsa Vene armee kõrget võitlusvalmidust päris lahingus, ning me oleme, et igasugun agressioon meie kodanike vastu lüüakse otsustavalt tagasi,» teatas president rahvale. «Venemaa tulevik saab olema rahulik, edukas ja õnnelik.»

«Fašismi alistamine on suureks näiteks ja suureks õppetunniks kõigile rahvastele ja endiselt päevakajaline ka praegu, mil inimesed taas alustavad sõjalisi avantüüre,» rõhutas ta. Seekordne võidupäevaparaad on esimene pärast mullust augustisõda Gruusias, mis halvendas Venemaa suhteid NATO-ga.

Moskva ja allianss on üritanud läbisaamist parandada, kuid uusi pingeid on tekitanud Venemaa otsus tuua separatistlikesse piirkondadesse Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse lisavägesid ning Gruusia pealinna Thbilisi lähedal toimuvad NATO õppused.

Venemaal alustati sügisel ulatuslikku relvajõudude moderniseerimise programmi, mille sihiks on kõrvaldada süsteemist Nõukogude igandid ja valmistada seda ette moodsaks sõjapidamiseks, uuenduskuuri peavad läbima ka strateegilised raketiväed.

Interfaxi andmetel osaleb täna üle kogu riigi erinevatel paraadidel kokku 26 000 armee liiget ning 600 ühikut sõjatehnikat, ainuüksi pealinna Punasel väljakule toodi ligi 10 000 sõdurit ja üle saja masina.

«Mõistagi on see kallis,» tõdes kaitseminister Serdjukov sel nädalal antud intervjuus. «Kuid see pole koht, kus kokku hoida,» arvas ta, ehkki Venemaa võitleb eelmisest sügisest tõsise majanduskriisiga.

Punasel väljakul marssis täna preisi sammul 9000 sõdurit ja ohvitseri, mööda sõitis üheksa tanki T-90, muu soomustehnika, iseliikuvad suurtükid, õhutõrjekompleksid ja reaktiivrakettide süsteemid. Nende järel hakkasid paistma tuumavõimelised kaugmaaraketid.

ITAR-Tassi andmetel oli tegemist nelja autonoomse stardiseadeldisega, millele olid paigutatud rakettide RS-12M Topol strardikonteinerite maketid. Kremli kohalt lendas üle ka 69 erinevat lennukit ja helikopterit.

Sama agentuur märgib, et Moskva paraadil osalenud väed kandsid uut paraadvormi, mille töötas välja tuntud Vene moekunstnik Valentin Judaškin. Samas sai aprilli lõpul teatavaks, et Vene armee ei ole valmis vormi rahanappusel kasutusele võtma.

Newsru.com'i andmetel oli selle aasta paraadil eelmise aastaga võrreldes mitmeid uuendusi. Paraadi vaatemängulisuse suurendamiseks kahekordistati selles osalevate sõjaväeorkestrantide hulka tuhandeni, ka lendas seekord mullusega võrreldes Punasest väljakust üle pea topeltarv lennukeid ja koptereid.

Samuti muudeti paraadrivistust - uuesti võeti kasutusele nõukogudeaegne rivistus - 20x10 meest, millest loobuti 1990-ndatel aastatel, kui võeti kasutusele rivikarp 12x10 meest. Korraldajate sõnul näeb nõukogudeaegne rivistus välja «võimsam ja esinduslikum». Eriti uhket paraadi on newsru.com andmetel oodata tuleval kevadel, kui Venemaal tähistatakse Teise maailmasõja võidu 65. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles