USA presidendi sõjanõunik astus tagasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi lennuk Air Force One kõrgel New Yorgi Vabadussamba kohal.
USA presidendi lennuk Air Force One kõrgel New Yorgi Vabadussamba kohal. Foto: AP / Scanpix

Valge Maja sõjalise büroo direktor lahkub ametist skandaali pärast, mis puhkes pärast seda, kui üks president Obama kasutuses olevatest lennukitest tekitas paanikat hävitajate saatel madalalt üle New Yorgi lennates.



Uue administratsiooni võimuletulekuga ametisse nimetatud Louis Caldera lahkumise kinnitas ka president, kes oli suurt kära tekitanud vahejuhtumi asjus sunnitud ka ise sõna võtma ja uurimise korraldama, vahendas BBC News.

USA presidendi kasutuses olev Boeing 747 võttis aprilli lõpus kahe hävitaja F-16 saatel osa Pentagoni manöövrist Manhattani ja Hudsoni jõe kohal, mille eesmärgiks oli fotode tegemine lennukitest Manhattani ja Vabadussamba taustal.

Associated Pressi andmetel läks skandaalse ettevõtmise lavastamine õhujõudude hinnangul maksma 328 835 dollarit (üle 3,8 miljoni krooni) ning kõik oli Pentagoni kinnitusel linna ja osariigi võimudega kooskõlastatud.

Kuid umbes pool tundi väldanud lend põhjustas aga suurlinnas paanika ja kontorihoonete evakueerimise, sest avalikkust eelnevalt ei teavitatud ning aktsioon meenutas newyorklastele kaheksa aasta taguseid terrorirünnakuid Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide pihta.

Caldera tunnistas oma lahkumisavalduses, et vastuolu lennu ümber muudab võimatuks tema jätkamise Valge Maja sõjalise büroo direktorina ning ta on muutunud takistuseks ka presidendile. Skandaali sattunud lennuk oli üks kahest, mida teatakse nime Air Force One all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles