Riias tähistavad tuhanded Venemaa võidupäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene veteranid asetamas lilli Riia võidumonumendi juurde.
Vene veteranid asetamas lilli Riia võidumonumendi juurde. Foto: AFP / Scanpix

Venemaal tähistatava võidupäevaga seoses saabusid täna ka Riias tuhanded inimesed lilledega punavägede võidumonumendi juurde.


LETA andmetel oli rahvast tunglemas nii palju, et samba juurde pääsemine muutus pea võimatus. Kohal on mitme venelaste erakonna ja organisatsiooni liidrid ning ka politsei ja kiirabi.

BNSi teatel algasid mälestusüritused Vene, Ukraina ja Valgevene suursaadikute lillede asetamisega monumendi juurde. Keskpäevaks oli mälestusmärgi juurde toodud tuhandetest lilledest moodustunud õitevaip.

Seoses juunikuus toimuvate kohalike ja Euroopa Parlamendi valimistega kasutasid vasakerakonnad Inimõiguste Eest Ühtses Lätis, samuti ühendused Üksmeele Keskus ja Rodina juhust, ning paigaldasid parki oma kampaaniatelgid. Samas demonstreerisid oma leide ka jäljekütid.

Kogunenutele esines Läti Sotsialistliku Partei liider Alfreds Rubiks, kes pürib Üksmeele Keskuse esindajana Europarlamenti. Rubiks väljendas rahulolu selle üle, et igal aastal tähistab 9. maid üha enam noori, täiendades veteranide hõrenevaid ridu. Tema sõnul tegid noored õige valiku, otsustades tähistada «seda üldrahvalikku pidupäeva».

Pargis astus üles ka erakonna Inimõiguste Eest Ühtses Lätis seimifraktsiooni esimees Jakovs Pliners, kes õnnitles veterane ja kõiki ülejäänuid võidupäeva puhul, viidates: «Ma ei olnud selles sõjas, ent see on minus».

Võidu pargis jätkuvad üritused hiliste õhtutundideni: üles astuvad erinevad taidlejad, samuti näidatakse suurtelt teleekraanidelt Pervõi Baltiiski Kanali poolt ette valmistatud erireportaaže veteranidest.

Läti piirkondlik halduskohus otsustas eile anda liikumisele Rodina ka loa korraldada pärastlõunal «Läti venelaste marss» vanalinnast Daugava taga asuva monumendi juurde, mille linnavõimud eelnevalt olid keelanud.

LETA teatel teatas aga Läti parempoolse Rahvuslike Jõudude Liidu kaasesimees Viktors Birze hommikul, et tema ja tema toetajad plaanivad samuti minna Võidu pargi monumendi juurde, ent selleks, et asetada sinna okastraadist pärg.

Sellega soovib ta enda sõnul näidata, et võidupäeva 9. maid ei vaadata Lätis sama pilguga, sest suuremale osale riigi elanikest näeb seda poole sajandi pikkuse massiterrori, mõrvade ja allasurumise algusena.

Politseil käed-jalad tööd täis

Läti politsei on täna pealinnas viimastel andmetel kinni pidanud juba kaheksa inimest, edastas LETA.

Esmalt võeti viis äärmusliku natsionaalbolševistliku organisatsiooni tegelast kinni Võidupargi monumendi juures, kuhu nad ilmusid keelatud sümbolitega. Venemaal limonovlastena tuntud tegelased üritasid heisata seal sirbi ja vasaraga lippu.

BNSi andmetel oli nende seas ka rühmituse kohalik liider Vladimir Linderman ise. Politsei pressiteenistusest öeldi agentuurile, et kinnivõetud ei allunud ürituste korraldajate ega politseinike nõudmistele keerata kokku nõukogude lipud, kuna Lätis on keelatud nõukogude ja natsisümboolika kasutamine avalike ürituste ajal.

Kolm rahvuslike jõudude esindajat peeti aga kinni kongressihoone juures, kus nad pidasid sanktsioneerimata üritust. BNSi andmeil võeti kolm noort rahvuslast aga kinni keskpäeva paiku, kui nad üritasid asetada ka Vene saatkonna juurde traadist põimitud leinapärga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles