Küprose parlament lükkas päästepaketi hääletamise edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demonstrandid avaldasid täna Nikosias parlamendihoone juures meelt hoiustemaksu vastu.
Demonstrandid avaldasid täna Nikosias parlamendihoone juures meelt hoiustemaksu vastu. Foto: SCANPIX

Küprose parlament lükkas hääletuse Euroopa Liidu päästepaketi ja sellega seotud hoiuste ühekordse maksustamise üle edasi homsele, teatas parlamendi esimees täna.

Spiiker Yiannakis Omirou sõnul algab homne istung kell 18.00.

Küprose ametnike sõnul on vastuolulise hoiusemaksu määrade üle uuesti läbirääkimisi alustatud.

Küprose päästekava on viiest eurotsooni abipaketist esimene, kus erahoiustajad peavad aitama arvet tasuda. Saareriigi pangad jäid täna suletuks, kinnitamata andmetel võib see jätkuda ka homme. Politsei sulges täna parlamendihoone esise tänava, et takistada võimalikke protestiaktsioone.

Võimud üritavad saavutada uut kokkulepet, mis vähendaks väikehoiustajatele määratavat maksu ning suurendaks maksu suurhoiustele.

Paljud saadikud on juba öelnud, et ei kavatse 10 miljardi euro suuruse abipaketi eeltingimusena kokku lepitud maksu toetada. President Nikos Anastasiades on hoiatanud, et maksu tagasilükkamine tähendaks Küprose pankrotti ja võimalikku lahkumist euroalast.

Euroopa Liit pakkus laupäeva varahommikul Küprosele päästepaketti tingimusel, et Nikosia hangiks ise hoiuseid maksustades 5,8 miljardit eurot. Esialgse kokkuleppe kohaselt kehtestataks kõigile kuni 100 000 euro suurustele hoiustele 6,75-protsendine ning suurematele hoiustele 9,9-protsendine ühekordne maks.

Küprose võimud üritavad saavutada uut kokkulepet, mis vähendaks väikehoiustajatele määratavat maksu ning suurendaks maksu suurhoiustele. Rahandusminister Michalis Sarris ütles parlamendis esinedes, et uus maksuplaan vabastaks maksust kuni 100 000 euro suurused hoiused, kuid suurematele hoiustele tähendaks see seni kavandatust suuremat maksu.

Ka keskpanga president Panikos Demetriades ütles parlamendis, et eurogrupp on valmis maksustruktuuri muutmisega nõustuma. «Meil tuleb numbrid uuesti üle vaadata. Kui me seda ei tee, ei suuda me taastada hoiustajate usaldust, sest oleme rikkunud nendega sõlmitud lepingut,» ütles ta.

Sarrise sõnul ulatub Küprose pankade hoiuste kogusumma 67 miljardi euroni, millest 30 miljardit langeb väiksematele kui 100 000 euro suurustele arvetele.

«Kaalume koos keskpangaga maksumäärade ümberarvestamist nii, et kuni 100 000 euro suuruste arvete maks oleks nullilähedane,» ütles rahandusminister.

Kui Küprose parlament on päästepaketi heaks kiitnud, koguneb Euroopa Keskpank erakorralisele istungile Küprose pankade täiendava likviidsuse tagamiseks, rääkis Demetriades.

«Oodata on suurt raha väljavoolu, kuid me tuleme sellega toime,» lubas Küprose keskpanga president.

Euroopa Keskpank (ECB) avas täna ukse võimalike muudatuste tegemisele Küprose päästepaketti, teatades, et vajaliku rahastamise tagamine on Küprose valitsuse otsustada.

«Tegemist on Küprose valitsuse, mitte troika ega teiste valitsuste programmiga,» ütles ECB nõukogu liige Jörg Asmussen. «Kui Küprose president soovib teha hoiusemaksus muudatusi, siis on see tema teha. Kuid ta peab tagama rahastamise.»

Ka Saksamaa valitsus teatas täna, et päästepaketi Küprose-poolsete tingimuste täitmine on sealse valitsuse otsustada.

«See, kuidas Küpros omapoolse summa tagab, on Küprose valitsuse otsustada,» ütles Saksa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert. Saksa rahandusministeeriumi esindaja lisas, et Küprose päästepakett peaks avaldama euroalale rahustavat mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles