Vabariiklased avaldasid valimiskaotuse kohta enesekriitilise raporti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste Rahvuskomitee (RNC) juht Reince Priebus.
Vabariiklaste Rahvuskomitee (RNC) juht Reince Priebus. Foto: SCANPIX

USA Vabariiklik Partei avaldas esmaspäeval enesekriitilise raporti mullustel presidendivalimistel saadud kaotuse põhjustesse, selles ärgitatakse erakonda oma valijaskonda vähemuste toetuse võitmise teel laiendama.

«Muudatused on hädavajalikud, vastasel juhul on vabariiklastel lähitulevikus üha raskem presidendivalimisi võita,» seisis 98 lehekülje pikkuse dokumendi järeldustes. Raportit on nimetatud vabariiklaste 2012. aasta valimiskaotuse järgseks lahkamiseks ning eneseanalüüsiks.

Mitmed erakonna juhtfiguurid olid mullu sügisel veendunud, et nende kandidaat Mitt Romney suudab demokraadist presidenti Barack Obamat võita. Kaotusest õppust võttes teatas Vabariiklik Partei esmaspäeval otsusest kulutada sel aastal 10 miljonit dollarit programmidele, mille eesmärgiks on tugevdada seni üheks suuremaks kitsaskohaks olnud madalat toetust hispaaniakeelsete, Aasia päritolu ja afroameeriklastest valijate seas.

Nendesse vähemustesse kuuluvad valijad, kelle arv kasvab valgete ameeriklastega võrreldes oluliselt kiiremini, kalduvad valimistel tavaliselt demokraate toetama. See tähendab, et vabariiklaste võidušansid muutuvad iga aastaga järjest väiksemaks, kui nad ei loobu valimisstrateegiatest, mis on suunatud valdavalt oma valgetest ameeriklastest baastoetajaskonna mobiliseerimisele.

«Peame tegema hispaaniakeelsete ameeriklaste, afroameeriklaste, asiaatide ja homoseksuaalide seas aktiivset kampaaniat, näitamaks, et me hoolime neist,» kirjutati raportis.

Obamat toetas novembris 80 protsenti vähemustesse kuuluvatest valijatest. USA Rahvastikubüroo andmetel moodustavad vähemused 2050. aastaks riigi valijaskonnast üle poole.

Vabariiklaste Rahvuskomitee (RNC) juht Reince Priebus esitles raportit esmaspäeval Washingtonis peetud kõrgetasemelisel parteiüritusel. «RNC ei saa endale ühegi rahvusrühma, kogukonna ja piirkonna mahakandmist lubada,» lausus Priebus Riiklikus Pressiklubis korraldatud üritusel ajakirjanikele.

Raport koostati mahukate küsitluste, sihtrühmadega suhtlemise ja üle 50 000 läbi viidud intervjuu põhjal saadud sisenditest. Priebuse sõnul on raporti peamine järeldus, et suuremad vabariiklaste probleemid on isepõhjustatud. «Ettekujutus vabariiklastest kui rikaste parteist on üha levinum.»

«Teisalt on meie peamine sõnum endiselt tugev. Meie poliitilised seisukohad on kindlad ja mõistlikud, kuid meie suhtlusviis on problemaatiline,» lisas ta.

Latiinosid ehk hispaaniakeelseid valijaid nimetatakse raportis tervelt 99 korda. Puudusena nimetati ka erakonna immigratsioonipoliitikat. Immigrantide üldlevinud seisukoha järgi on vabariiklased tõredad ja jäigad.

Mitt Romney kuulutas valimiskampaania ajal, et Ühendriigid peaksid leidma viisi, kuidas ebaseaduslikke immigrante omal algatusel riigist lahkuma õhutada. «Kui nad näevad, et nad ei saa siin neid hüvesid ega neid töökohti, mida nad siia otsima tulid, siis võtavad nad vastu otsuse minna kuhugi, kus neil on paremad võimalused,» märkis Romney toona.

Raportis heideti Romney propageeritud seisukoht kõrvale. «Kui hispaaniakeelsed ameeriklased tajuvad, et vabariiklaste kandidaadid ei soovi neid Ühendriikides näha, ei pööra nad nende järgmisele lausele enam tähelepanu,» nähtus raportist.

«Peame ellu viima laiaulatusliku immigratsioonireformi. Kui me seda ei tee, kahaneb partei toetajaskond baasvalijaskonnani.»

Lisaks ärgitati raportis vabariiklasi noorte häälte püüdmisel rohkem pingutama. «Peame tagama, et noored ei näeks meie erakonda teistsuguste vaatenurkade suhtes sallimatuna. Konservatiivses liikumises on samasooliste õiguste küsimuses juba põlvkondlikke erinevusi märgata - niisugustel teemadel sallivama joone võtmine tagab meile juurdepääsu paljudele noortele valijatele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles