Saksa välisminister kritiseeris NATO õppusi Gruusias

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier enne NATO välisministrite märtsikuist kohtumist
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier enne NATO välisministrite märtsikuist kohtumist Foto: AFP / Scanpix

Moskvat tõsiselt ärritanud NATO sõjaliste õppuste korraldamine Gruusias pole kõige paremini ajastatud, arvab ka Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier


«Gruusia praeguses sisepoliitiliste pingete faasis oleks pidanud hoolikalt kaaluma, kas see on ikka õige aeg lubada seal toimuda õppustel,» ütles ta raadiojaamale Deutschlandfunk antud intervjuus, mida vahendas AFP.

«See ei aita kindlasti kaasa rahunemisele,» tõdes minister.

Steinmeier lisas samas, et alliansi sõjalisi õppusi oli ilmselt plaanitud juba ammu enne praegust kriisi. «Kuid mõistagi ei ole sellised NATO manöövrid miski, mida planeeritakse nädal ette. Kogu seda asja, ma kahtlustan, valmistati ette kolme-nelja kuu või enama vältel.»

NATO esindajad on öelnud, et otsus Gruusias õppused korraldada tehti juba eelmisel kevadel ehk vähemalt aasta tagasi ning ammu enne seda, kui Vene väed sinna tungisid ning Moskva suhted läänega sügavasse madalseisu vajusid.

Moskvas ollakse ägedalt vastu Gruusia liikumisele alliansi suunas. NATO ridadesse kuuluvat Saksamaad kritiseeritakse sageli liigse leebuse pärast Venemaaga suheldes, eriti pannakse seda süüks vasaktsentristliku maailmavaatega Steinmeierile endale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles