Vene kosmonaudid saavad uue treeningkombinesooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmosemissiooni Sojuz TMA-13 meeskond: (vasakult) USA kosmoseturist Richard Garriott, Vene kosmonaut Juri Lontšakov ja USA astronaut Michael Fincke.
Vene kosmosemissiooni Sojuz TMA-13 meeskond: (vasakult) USA kosmoseturist Richard Garriott, Vene kosmonaut Juri Lontšakov ja USA astronaut Michael Fincke. Foto: AP / Scanpix

Venemaa viib selle aasta lõpul või tuleva algul Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) uue pneumo-vaakumülikonna Tšibis (Kiivitaja), mis aitab kosmonautidel valmistuda naasmiseks Maa gravitatsioonivälja.

«Hiljuti telliti meilt kaks kombinesooni Tšibis. ISSile on need kavas saata käesoleva aasta lõpul või tuleva aasta esimesel poolel,» teatas ettevõtte Zvezda peadirektor ning peakonstruktor Sergei Pozdnjakov.

Ta täpsustas, et uus kombinesoon on Zvezda ja Meditsiinilis-bioloogiliste probleemide instituudi ühislooming. See on varustatud arvutiga, mis võimaldab valida erinevaid treeningprogramme, millel on erinevad koormused südamele ja veresoonkonnale.

Tšibisiga treenimine algab mõned päevad enne naasmist Maale, selgitas Pozdnjakov. Sellest ajast piisab, et alandada pikaajalisest kaaluta olekus viibimisest tingitud negatiivseid tagajärgi inimorganismile ning valmistada veresoonkond ette Maa külgetõmbeks, lisas ta.

Mullu läbis ISSil edukad katsetused moderniseeritud treeningülikond Pingvin, mis aitab vältida lihaste atrofeerumist gravitatsiooni puudumise tingimustes.

Kostüümi sees asuvad erilised amortisaatorid (kummist žgutid), mis koormavad jalgade, selja- ja rinnalihaseid. Tehes ISSil oma igapäevatööd, saavad kostüümi kandvad kosmonaudid samaaegselt oma lihaseid treenida.

Varem seadistati koormused käsitsi, lähtudes kosmonautide puhtsubjektiivsest tajust, nüüd aga saab sisseehitatud andurite abil koormust jälgida arvuti, annustades koormusi ning suunates treeningu ka vaid teatud lihasgruppidele, jutustas konstruktor.

Kosmonautidele mõeldud kombinesoon on leidnud kasutust ka lastemeditsiinis. Pingvini baasil töötati välja kostüüm Adeli halvatust põdevate laste raviks. Selle kasutamine aitab taastada lihaste tööd, liigutuste koordinatsiooni, õpetada lapsi iseseisvalt liikuma.

Kümne aasta on Zvezda tootnud sadakond sellist ravikombinesooni, mida kasutatakse nii Venemaa kui ka Euroopa haiglates, ütles Poznjakov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles