Leedu minister: USA pole Euroopat reetnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas (keskel) koos oma USA kolleegi Leon Panetta (paremal) ja Itaalia kaitseministri Giampaolo Di Paolaga.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas (keskel) koos oma USA kolleegi Leon Panetta (paremal) ja Itaalia kaitseministri Giampaolo Di Paolaga. Foto: SCANPIX

USA otsus loobuda raketikaitsesüsteemi osade elementide paigutamisest Euroopasse ei ole reetmine ning senine kava tagab NATO liikmetele Euroopas täieliku kaitse, ütles Leedu kaitseminister Juozas Olekas.

Olekas ütles, et NATO nõupidamisel Brüsselis eile õhtul «kinnitasid ameeriklased veel kord, et raketikaitsesüsteemi kolme esimese etapi realiseerimise kõik kohustused täidetakse ettenähtud plaani kohaselt».

«Raketikaitsesüsteemi kolm esimest etappi - püüdurrakettide ja radarite paigutamine Rumeeniasse ja Poola - jääb alles, ning Euroopa saab hästi kaitstud,» ütles Olekas täna BNSile.

«NATO leppis kokku, et kogu NATO ja Leedu õhuruum saab kaitstud potentsiaalsete raketirünnakute eest,» lisas ta.

Olekase sõnul on ameeriklased otsustanud, et «prioriteet on Põhja-Koreast lähtuv oht ning enam tuleb tähelepanu pöörata Vaikse ookeani piirkonnale».

Asjatundjate arvates on Euroopa ja seal hulgas Leedu jaoks oluline, et USA täidaks raketikaitsesüsteemi teise ja kolmanda etapi kava, mis näeb ette püüdurrakettide paigutamise Rumeeniasse ja Poola. Nende etappide teostamine on kavandatud 2018. aastaks, pärast seda kataks raketikaitsesüsteem kõik NATO liikmed Euroopas.

Raketikaitsesüsteemi esimene etapp - radarite paigutamine Türki ja püüdurrakettide paigutamine Vahemerele - on juba teostunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles