Obama kohtub täna Läänekaldal Abbasiga

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama eile Jeruusalemmas enne kohtumist Iisraeli kohtumist lapsi tervitamas.
USA president Barack Obama eile Jeruusalemmas enne kohtumist Iisraeli kohtumist lapsi tervitamas. Foto: SCANPIX

Barack Obama jõuab täna Läänekalda linna Ramallah’sse visiidile, et kohtuda Palestiina liidri Mahmoud Abbasiga. Tõenäoliselt saab kohtumise põhiteemaks Iisraeli-Palestiina konflikt, teatas BBC.

USA president veedab Ramallah’s vaid paar tundi ja suundub seejärel edasi Jeruusalemma kõnet pidama. BBC Ramallah’s oleva korrespondendi Jon Donnisoni sõnul võib Läänekalda kohtumine kulgeda keeruliselt, kuna Obama jõudis eelnevalt teha avalduse, et USA on Iisraeli tugevaim liitlane.

Paljude palestiinlaste kibedaks pettumuseks ei ole Obama pingutanud, et nende iseseisvusepüüet rohkem toetada. 2009. aastal Kairos peetud kõnes rõhutas Obama, et mõlema osapoole püüdlusi saab rahuldada vaid läbi kahe riigi. Palestiinlased heidavad aga Obamale ette, et presidendil puudub otsustavus läbirääkimisi esile kutsuda.

Eile kohtus Obama Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga. Kaks liidrit kinnitasid kohtumisel oma pühendumist Iisraeli-Palestiina konflikti kaheriigilisele lahendusele.

Jeruusalemmas kõneldes sõnas Obama, et püsiva rahu kindlustamise peamiseks osiseks peab saama tugev ja kindel juutide riik kõrvuti sõltumatu ja iseseisva Palestiina riigiga.

Kuid nii Obama kui ka Netanyahu nõustus, et Iisraelil on ka õigus end ise kaitsta.

Lisaks teatas Iisraeli politsei, et Gazast tulistati täna hommikul Iisraeli lõunaosa suunas kaks raketti. Vigastatute või surnute kohta teateid ei ole saadetud.

Homme sõidab Obama pärast oma kolmepäevast visiiti edasi Jordaaniasse. Tegemist on Obama esimese visiidiga Iisraeli USA presidendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles