Baltimaade parlamendisaadikud käivad läbi Balti keti tee

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp sümboolses ketis
Eesti lipp sümboolses ketis Foto: Sille Annuk

Läti parlamendisaadikud ja Balti Assamblee Eesti ja Leedu delegatsioonid teevad sümboolse reisi mööda Balti keti kunagist kulgemisteed, et tähistada selle ürituse 20. aastapäeva.


Kavandatavast reisist teatas BNSile Läti parlamendi Balti asjade komisjoni ja Balti Assamblee Läti delegatsiooni juht Janis Reirs.

Parlamendisaadikud alustavad reisi Tallinnast ja suunduvad Vilniusesse, käies läbi tee, kus 1989. aastal moodustasid miljonid käest kinni hoidvad inimesed katkematu keti.

«Me käime tõrvikuga ja teeme peatusi suuremates linnades, mida Balti kett läbis - Cesises, Ruijenas, Riias, kolmes Leedu linnas ja kolmes Eesti linnas,» ütles Reirs. Ta lisas, et igas linnas on kavas eraldi üritused, kuhu on oodatud Balti ketis osalenud inimesed.

Sümboolne reis algab 22. augustil ning lõpeb päev hiljem Vilniuses.

Balti keti aastapäeval 23. augustil on Balti Assambleel kavas eriistung, kus peaksid osalema kolme Balti riigi parlamendi esimehed. Istung toimub Leedu parlamendis, sest Leedu on tänavu assamblee eesistuja, selgitas Reirs.

Aastapäevapidustused korraldatakse tema sõnul koos ülejäänud kahe riigi delegatsioonidega ega nõua eelarvest lisakulutusi.

Vägivallatu vastupanu silmapaistvaimaks näiteks peetav Balti kett moodustati 23. augustil 1989. aastal. Kolmes Balti riigis moodustasid kaks miljonit inimest katkematu inimketi, mis ühendas Tallinnat, Riiat ja Vilniust, tuletamaks meelde Molotov-Ribbentropi pakti sõlmimise 50. aastapäeva ja väljendamaks riikide iseseisvuspüüdlusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles