Üle 60 protsendi ameeriklasi toetab illegaalidele kodakondsuse andmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika lipp läbi okastraadi.
Ameerika lipp läbi okastraadi. Foto: SCANPIX

Ligi kaks kolmandikku ameeriklasi toetab illegaalsetele immigrantidele teatud tingimustel kodakondsuse võimaldamist, selgus neljapäeval arvamusküsitlusest.

Mõlema partei seadusandjad ja president Barack Obama suhtuvad optimistlikult võimalusse, et sel aastal jõutakse immigratsioonireformi küsimuses kompromissile, kuid võimalik tee kodakonduseni on endiselt komistuskiviks.

Public Religion Institute ja Brookings Institute korraldasid 4500 inimese seas küsitluse, kus 63 protsenti vastanuist ütles, et USAs illegaalselt elavale 11 miljonile inimesele tuleks võimaldada kodanikuks saamist.

Seda on kolm korda rohkem kui 21 protsenti, kes arvab, et illegaalid tuleks üles leida ja riigist välja saata. 14 protsenti vastanuist arvas, et illegaalidele tuleks võimaldada alalist elamisluba.

Isegi konservatiivsete vabariiklaste seas leidis 53 protsenti, et illegaalidel peaks olema võimalik USA kodanikuks saada. Demokraatide seas oli vastav näitaja 71 protsenti.

Praeguste seaduste järgi võib legaalne immigrant USA kodakondsust taotleda juhul, kui ta on riigis viis aastat elanud.

Küsitlus näitas ühtlasi, kuidas USAs alates 1950. aastatest aset leidnud demograafiliste ja kultuuriliste muutuste tajumine jaotub vastavalt rassilistele eraldusjoontele - 61 protsenti valgeid ameeriklasi leidis, et kultuur on «muutunud halvemaks».

Seevastu mustanahaliste ja latinode seas leidis enamik, et Ameerika kultuur on alates 1950. aastatest «muutunud paremaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles