Küprosel tulid pangatöötajad tänavale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul tulid Nicosias tänavale Laiki panga töötajad. Loosung palub Venemaad appi.
Eile õhtul tulid Nicosias tänavale Laiki panga töötajad. Loosung palub Venemaad appi. Foto: AFP/SCANPIX

Eile õhtul toimus Küprose parlamendi juures Nikosias ülimalt emotsionaalne meeleavaldus, millel riigi ühe tuntuma, Laiki panga töötajad protestisid panga oodatava sulgemise vastu.

Politseitõkete juurde oli kogunenud silma järgi tuhatkond inimest. Mitmed, kellega Postimees vestles, ütlesid, et töötavad Laiki pangas ja protestivad selle vastu, et Küprose päästepaketi hinnaks võib saada nende panga sulgemine.

Esialgu hüüdsid demonstrandid kreekakeelseid loosungeid «Käed eemale Laiki pangast!» ning plakatid olid suhteliselt rahumeelsed – «Täna meie, homme juba teie!» ja «Kus on solidaarsus?» –, aga veidi aja pärast ilmusid lagedale karmimad sõnumid: «Euroopa, ärka!», «Venemaa, appi!», «Merkel kaputt!» ja «Ei neljandale Reichile!».

Küprose suurim pank Bank of Cyprus kutsus eile riigi valitsust ja poliitilisi juhte eurotsooni liidritega kokkuleppele jõudma, et riigi majandus hävingust päästa. «Küprose majandus on hukatuse veerel ja väga hapras seisus. Järgmine samm võib osutuda pääsemiseks või hävinguks,» ütles pank avalduses.

Küprose keskpank tegi aga eile õhtul ettepaneku restruktureerida kogu riigi pangandus.

Nicosia arhitekt Michael Theocharous (57) on elavaloomuline mees, kes nii nagu paljud saareriigi elanikud avaneb kõneldes ruttu ning pärast lühikest vestlust Postimehega seletab talle helistanud tuttavale telefonis, et talle on saabunud külla hea sõber, ajakirjanik Tallinnast, ja seepärast helistab ta hiljem tagasi.

Pangakaart siiski toimib

«Meie olukord on väga raske, majandusprobleeme on lihtsalt liiga palju,» võtab Theocharous olukorra ägedalt žestikuleerides kokku. «Kui nad ei leia lahendust teisipäevaks, siis vähemalt üks pank küll enam uksi ei ava – ja inimesed kaotavad seal raha. See on Laiki pank. Kui mingi lahendus leitaksegi, siis igal juhul on see meile raske.»

Seega on veel vähemalt mitu päeva firmade käibekapital külmunud, palku ei saa maksta ning ettevõtted ei saa partneritele kaupade eest tasuda. Michael Theocharus nendib, et praegu ei ole muud varianti kui Visa kaardiga pangaautomaadi juurde minna. Ta võib niimoodi oma kontolt välja võtta kuni 300 eurot päevas. Toidupoed olevat tema sõnade järgi hakanud inimestelt sularaha küsima.

«Nad kardavad, et kui pangad teisipäeval uksed lahti teevad, siis inimesed lähevad ja võtavad kõik raha välja. See on väga suur probleem,» laiutab ta käsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles