Gruusia parlament piiras presidendi võimu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili ütles telepöördumises, et hääletustulemus näitab tema erakonda ühtse ja «vägagi lahinguvõimelisena».
Gruusia president Mihheil Saakašvili ütles telepöördumises, et hääletustulemus näitab tema erakonda ühtse ja «vägagi lahinguvõimelisena». Foto: SCANPIX

Gruusia parlament piiras eile ühehäälselt vastu võetud põhiseaduse parandusega presidendi võimu, vahendas portaal civil.ge.

Eelnõu poolt hääletasid nii peaminister Bidžina Ivanišvili leer kui tema rivaalist riigipea Mihheil Saakašvili Ühtne Rahvuslik Liikumine (UNM).

Seaduseparanduse kohaselt pole presidendil enam ilma parlamendi nõusolekuta õigust saata valitsust laiali ja määrata ametisse uus.

Saakašvili erakond kaotas oktoobrikuistel valimistel Ivanišvili juhitud opositsiooniliidule Gruusia Unistus. Võimuvahetusele on järgnenud poliitiline vägikaikavedu uue valitsusjuhi ja viimast aastat ametis oleva presidendi vahel.

Põhiseaduse paranduse vastuvõtmiseks oli vaja, et seda toetaks 150 parlamendisaadikust 100. Ivanišvili vajanuks kolme lisahäält opositsiooni ridadest ja ka proovihääletusel jäid hääled puudu, kuid eelnõu pooldasid lõpuks kõik 135 saalis olnud rahvaesindajat.

Valimiste järel sai Gruusia Unistus 85 ning president Saakašvili erakond 65 saadikumandaati. Viimaste kuude jooksul on Saakašvili erakonna ridadest 12 saadikut eraldunud ja moodustanud sõltumatu fraktsiooni, mis toetab parlamendi enamust.

Oktoobris ametist lahkuv Saakašvili ütles telepöördumises, et hääletustulemus näitab tema erakonda ühtse ja «vägagi lahinguvõimelisena».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles