Vene poliitikud Berezovski kohta häid sõnu ei leidnud

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Berezovski.
Boriss Berezovski. Foto: SCANPIX

Vene poliitikute sõnul on eile oma Londoni lähedal asuvast kodust surnuna leitud vene oligarhi Boriss Berezovski kohta häid sõnu raske leida.

Kommunistlide liider Gennadi Zjuganov märkis uudisteagentuurile RIA Novosti, et kunagi Kremli siseringi kuulunud, kuid Vladimir Putini presidendiks saades soosingu kaotanud Berezovski tunnistas ka ise, et on läbikukkunud.

«[Berezovski] ise tunnistas oma elu viimastel päevadel, et ta elas mitte millegi nimel, lõpetades ilma perekonnata, kodumaata, rahata või sõpradeta. Lõpp läheb sellega täielikult kokku,» ütles Zjuganov, viidates intervjuule, mille Berezovski andis päev enne oma surma.

Kunagine asepeaminister ja praegune opositsioonipoliitik Boriss Nemtsov tunnistas oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol samuti, et Berezovski kohta on raske midagi öelda. «Vähestel on tema kohta öelda midagi head, seega on parem vaikida,» kirjutas Nemtsov.

Venemaa liberaaldemokraatliku partei liider Vladimir Žirinovski meenutas aga oma viimast kohtumist Berezovskiga. Žirinovski sõnul oli Berezovski jaanuaris Punase mere ääres asuvas kuurortis aset leidnud kohtumisel depressioonis.

«Ta oli valmis mis tahes tingimustel naasma Venemaale,» märkis Žirinovski raadiojaamale Ehho Moskvõ, viidates asjaolule, et Berezovski elas juba 13 aastat Ühendkuningriigis. «Ta näis väga rõhutud ja oli kaotanud sära oma silmades.»

Žirinovski sõnul oli Berezovski valmis loobuma Aleksandr Litvinenko juhtumist, kui tal lubatakse kodumaale naasta. Berezovski oli lähedane sõber FSB endise polkovniku, kuid hiljem Briti luureteenistuse heaks töötanud Litvinenkoga, kes mürgitati Londonis 2006. aastal. Tema mõrvas, mis põhjustas Londoni ja Moskva vahel diplomaatilise tüli, pole kedagi süüdi mõistetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles