Berezovski surma ümbritseb salapära

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa juhtiv poliitikakommentaator Aleksei Venediktov ütles Boriss Berezovski surma kommenteerides, et eksiilis elanud ärimees võitles küll depressiooniga, kuid ta ei usu kuuldusi enesetapust.

«Boriss Berezovski oli väga kindlameelne ja kaval loomaks endale Mefistotelese mainet,» märkis raadiojaama Ehho Moskvõ peatoimetaja Venediktov Reutersile. «Ta uskus väga avameelselt, et see lisab talle poliitilist kaalu. Seega, tõeline Boriss Berezovski on üks mees, mütoloogiline Boriss Berezovski, Mefistoteles, aga täiesti teine mees. Aga nagu ajaloos tihti juhtub, jääb nii siin kui ka välismaal kestma tema enda loodud mütoloogiline kuvand.»

«Pärast kaotust Abramovitšile, oli Boriss Berezovski kriitilises vaimses seisundis,» tunnistas Venediktov, viidates kohtuprotsessile, mis lõppes mullu oktoobris, kui Londoni ärikohus ei rahuldanud Berezovski hagi teise Vene oligarhi, samuti Londonis elava Roman Abramovitši vastu.

«Kaotatud summa ei olnud nii suur, ainult 35 miljonit naela. On naeruväärne uskuda, et see võinuks ta laostada,» arvas Venediktov, kelle sõnul oli Berezovski vaimne seisund siiski tõsine. «Ta läks ravile Iisraelis asuvasse haiglasse, mis on spetsialiseerinud ravimaks inimesi, kes on kannatanud kaua närvivapustuse tõttu.»

«Kaks kuud tagasi ütlesid sõbrad mulle, et nad nägid teda Londonis. Ta jalutas kössi vajunult ainult ühe turvamehega. Tema ümber polnud kedagi, kõik sõbrad olid ta maha jätnud, võib-olla ta ise ei lubanud oma sõpru endale lähedale,» arvas ajakirjanik, kes aga ei pidanud tõenäoliseks, et Berezovski võinuks enesetapu sooritada.

«Ta oli eelkõige võitleja, ta armastas väga elu,» märkis Venediktov. «Kõik on võimalik, kuid ma ei usu, et see on kõige tõenäolisem surma põhjus,» lisas ajakirjanik.

67-aastaselt surnud Berezovski enesetapule viitas meedias tuntud Vene advokaat Aleksandr Dobrovinski.

«Viimastel päevade ja aastate jooksul ütlesid paljud Boriss Berezovskile lähedased inimesed, et tema rahanduslik seis muutub iga päevaga halvemaks. Ta oli suurtes võlgades,» lausus Dobrovinski Reutersile.

«Eile õhtul kell kaheksa sain ma kõne allikalt, keda ma usaldan, sest ta on Suurbritannias väga mõjukas isik, kes ütles mulle, et Berezovski on surnud ja tegemist oli enesetapuga. Siis ma sain veel ühe kõne teiselt allikalt, kelle sõnul oli see südamerabandus,» ütles advokaat, kelle sõnul usub ta versiooni Berezovski enesetapust.

«Fakt, et Berezovski on surnud, on tegelikult teisejärguline. Ma arvan, et temaga lõppes terve ajajärk ja see on kõige olulisem,» arvas Dobrovinski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles