Poliitikaanalüütik: Berezovski võidi kõrvaldada

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Berezovski mullu augustis.
Boriss Berezovski mullu augustis. Foto: SCANPIX

Moskva Plehhanovi majandusinstituudi aserektor ja tuntud poliitikaanalüütik Sergei Markov ütles vene oligarhi Boriss Berezovski surma kommenteerides, et ta võidi kõrvaldada.

«Pole võimatu, et Berezovski võidi kõrvaldada,» ütles Putini toetajana tuntud Markov, täpsustamata, kelle huvides võis Berezovski kõrvaldamine olla, vahendas Moscow Times.

«Berezovskil oli äärmiselt särav matemaatiku mõtlemine ning ta oli poliitiliste skeemide ja intriigide geenius, kuid ta hindas Putinit väga valesti, see oli tema fataalne viga ja sellest sai suuresti alguse tema lõplik häving,» lisas ka Kremlit nõustav Markov Los Angeles Timesile.

1998. aastal, kui Vene president oli veel Boriss Jeltsin, kirjeldas Markov toona Kremli halliks kardinaliks peetavat Berezovskit kui tänapäevast Rasputinit, kes salaja manipuleerib presidendi ja tema lähikonnas.

Londonis eksiilis elav Vene ärimees Jevgeni Tšitšvarkin viitas Berezovski surma kommenteerides aga võimalikule Vene eriteenistustele osalusele.

«Me eeldan alati tšekistide reeturlust,» ütles telekanalile Dožd mobiiltelefonide müügiga hiigelvaranduse teeninud, kuid oma äri kodumaal maha müünud ja Londonisse pagenud Tšitšvarkin, viidates FSB, KGB, NKVD eelkäijale Tšekaale, mis tegutses nõukogude perioodi esimestel aastatel.

Berezovski leiti oma Londoni lähedal asuva kodu vannitoast surnuna laupäeval. Tema surma kohta ringleb meedias mitmeid versioone, kuid tema pere kinnitusel oli tegu loomuliku surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles