Benedictus XVI käis islami ja juudiusu pühapaikades

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Katoliku kiriku pea paavst Benedictus XVI käis täna islami- ja juudiusu pühapaikades Jeruusalemma südames, kutsus usklikke üle saama mineviku erimeelsustest ja palvetas Püha Maa rahu nimel.


Esimese paavstina sisenes ta hommikul moslemite pühasse Kaljumošeesse ning võttis kombekohaselt enne ka oma punased kingad jalast. Katoliku kirikuisa tervitas seal Jeruusalemma suurmufti Mohammed Mohammad Hussein, vahendasid AFP ja Reuters.

Benedictus meenutas viimasega kohtudes kolme monoteistliku suurusundi ühiseid lätteid ning kutsus neid kõrvale jätma möödunud aja erimeelsusi ja alustama siirast dialoogi. Suurmufti palus aga paavstilt töötamist selle nimel, et lõpetada Iisraeli «agressioon» palestiinlaste vastu.

Islamiliidriga kohtumise järel suundus katoliku kiriku pea juba sama juutidele Templimäena tuntud pühapaiga läänemüüri ehk Nutumüüri juurde, kus ta palvetas Püha Maa rahu nimel, samas kui platsi ümbritsevate majade katustel valvasid juudiriigi julgeolekuteenistuse snaiprid.

Jeruusalemma südames asuv kompleks on ülioluline pühapaik nii moslemitele kui juutidele, kuid täna oli see karmide julgeolekumeetmete tõttu peaaegu inimtühi. Hiljem kohtub paavst kahe juutide pearabiga ning pärastlõunal peab ta missa kohalikele kristlastele orus, mis jääb Õlimäe ja vanalinna müüri vahele.

Esmaspäeval külastas sakslasest katoliku kiriku pea ka Yad Vashemi memoriaali, kus ta ütles, et holokaustiohvrite kannatusi ei tohi kunagi unustada, eitada või vähendada, ning nimetas juutide mõrvamist hirmsaks tragöödiaks.

Seda visiiti peeti eriti tähtsaks katsetes parandada Iisraeli ja Vatikani suhteid, mis viimasel ajal kiratsevad. Samas ei ole mitte kõik juudid eilse sõnavõtuga rahul. Iisraeli parlamendi Knesseti spiiker Reuven Rivlin pahandas raadiointervjuus, et paavst rääkis nagu ajaloolane, kuid ta oleks pidanud sakslase ja kristlasena hoopis vabandama genotsiidi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles