Lektor: Hiina ja Vene praeguste juhtide võimuletulekus on palju ühist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja tema Hiina kolleeg Xi Jinping Kremlis.
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja tema Hiina kolleeg Xi Jinping Kremlis. Foto: SCANPIX

Hiina uue presidendi Xi Jinpingi külaskäik Venemaale ja riikide suure sõpruse kinnitamine ei ole üllatav, sest kahe riigi poliitikas on palju ühist nagu ka nende riikide juhtide võimuletulekus, ütles Tallinna Ülikooli hiina keele ja kultuuriloo lektor Jekaterina Koort.

Koort rääkis ETV saates «Välisilm», et Hiina uuel juhtkonnal on vaja otsida partnereid ja kuna uus president üritab olla välispoliitiliselt aktiivne, oli üsna loogiline, et valis esimeseks partneriks Venemaa, vahendas ERR Uudised.

«Sest kahe riigi poliitikas on väga palju ühist ja nende kahe juhi võimuletulekus samuti, nende mõlema programm on selline, kus rõhutatakse just võitlust korruptsiooni, varastamise ja priiskamisega ametkondades, lubatakse suurt puhastust kabinettides ja inimeste rahvusliku uhkuse taastamist,» tõi ta välja.

Koort lisas, et see oli Putini sõnum, kui ta võimule tuli, ning sarnane sõnum oli ka Xi Jinpingil, samas ei ole tema sõnul välistatud, et kahe riigi vahel on taas ka tüli kiire tulema, nagu juhtus üle 50 aasta tagasi, kui Venemaal tuli võimule Nikita Hruštšov.

«Praegu see allianss, mis nad selle visiidi ajal sõlmisid, on natuke murettekitav küll,» nentis lektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles