Pentagon: Venemaa on huvitatud kõnelustest raketikaitse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kaitseminister Sergei Šoigu
Vene kaitseminister Sergei Šoigu Foto: SCANPIX

Vene kaitseminister Sergei Šoigu helistas eile oma USA kolleegile Chuck Hagelile ja avaldas soovi pidada raketikaitse teemal kõrgetasemelisi kõnelusi, teatas Ühendriikide kaitseministeerium.

Hagel vastas, et Moskva soov jätkata raketikaitse teemal aseministrite tasemel kõnelusi on oluline osa USA-Vene suhetest.

Ühendriikide kaitseminister teatas 15. märtsil, et USA loobub kaugmaa püüdurrakettide paigutamisest Poolasse ning tugevdab selle asemel raketitõrjevõimekust hoopis Alaskal.

Washingtoni otsus ei ole Moskva muresid hajutanud. «Venemaa on korduvalt avaldanud muret seoses USA ja tema liitlaste ühepoolsete ning mitte millegagi piiratud sammudega globaalse raketikilbi loomise ja strateegilise infrastruktuuri elementide meie piiride vahetusse lähedusse paigutamise suunal,» teatas Vene välisministeerium möödunud esmaspäeval.

Kuigi analüütikud omistasid USA otsusele Venemaaga relvastuskontrolli alaste kõneluste taasalustamisel võtmetähtsuse, on Vene ametnikud sellesse jahedalt suhtunud.

Asevälisminister Sergei Rjabkovi sõnul ei käsitle Moskva seda järeleandmisena.

Ühendriikide president Barack Obama lubas veebruaris peetud kõnes olukorrast riigis teha Kremliga koostööd kahe riigi tuumaarsenalide vähendamiseks.

Kõnelused on olnud külmutatud seisus alates 2010. aasta aprillis aset leidnud START-leppe sõlmimisest.

Pentagoni sõnul arutasid Hagel ja Šoigu ka olukorda Afganistanis, Põhja-Koreaga seonduvat ning vahetasid mõtteid Iraani ja Süüria teemal.

Obama administratsiooni kava kohaselt paigutatakse 2018. aastal Poola põhjaossa Redzikowosse keskmaa püüdurraketid, mille eesmärk on kaitsta Euroopat võimaliku Iraani ohu eest. USA välisministri asetäitja poliitikaküsimustes Wendy Sherman kinnitas, et see plaan viiakse ellu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles