Hiina maavärinast möödus aasta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina edelaosas tulvasid leinajad täna massidena täna rusude juurde, mis jäid järele mullusest laastavast maavärinast, et meenutada aasta möödumist tragöödiast, samas kui rahvavabariigi president Hu Jintao nimetas pingutusi ülesehitustöödel tunnistuseks rahvuse tugevusest.



Sichuani provintsis täpselt aasta tagasi vallandunud maavärin, epitsentriga Wenchuani maakonnas, tappis kokku üle 80 000 inimese ning täna kogunesid lagunenud linnadesse nende sugulased ja katastroofist eluga pääsenud inimesed, vahendas Reuters.

Maavärinas pea täielikult hävinenud Beichuani maakonna senine keskus pole valdavalt enam üldse asustatud ning täna avanes kohalikele harv võimalus valvuritest mööda pääseda ja memoriaaliks muudetavaid varemeid külastada. Maanteed olid seal rahvast tulvil.

Hu ise asetas pärja memoriaalile Yingxiu linnas, maavärina epitsentri lähedal. President ütles, et tohutud pingutused, mida tehti ellujäänute päästmiseks ja regiooni ülesehitamiseks, õigustavad valitseva kompartei uuenduspoliitikat, mis pani kogu maa ühe rinnana tuksuma.

Ka ametlikus meedias on viimastel nädalatel näidatud maavärinat kui patriootilist teetähist, mis näitab valitsuse tugevust ja pühendumust inimeste heaolule. Samas on paljudele hukkunute omastele tänased üritused valusaks mälestuseks juhtunust.

Hiinas leidub aga ka kriitikuid, kes tahaksid endiselt teada, miks ikkagi varisesid maavärinas kokku valdavalt koolimajad, aga mitte büroohooned või korterelamud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles